Németországban szobrot állítanak Leninnek

Lenin, Gelsenkirchen
Vágólapra másolva!
Felállítják szombaton a gelsenkircheni Lenin-szobrot, melyre háromszáz résztvevőt vár a német marxista–leninista párt. Az avatásra már márciusban sor kerülhetett volna, de a koronavírus-járvány miatt végül el kellett halasztani. A helyi városvezetés próbálta megakadályozni a szoborállítást, a bíróság azonban másképpen döntött.
Vágólapra másolva!

A városvezetés korábban igyekezett megakadályozni a szélsőbaloldali MLPD tervét. Az építésügyi hatóság egyebek mellett a városkép védelmére, illetve a szoborral azonos telken álló épület műemléki védettségére hivatkozott, sőt, a nyugat-gelsenkircheni helyi képviselők is tiltakoztak, mondván,

a kommunistavezér Lenin az erőszak, az elnyomás, a terror és a szörnyű emberi szenvedés megtestesítője.

Ám Észak-Rajna-Vesztfália Közigazgatási Felső Bírósága másképp döntött - írja a Demokrata.

Így aztán minden akadály elhárult az elől, hogy a 2,5 méteres, öntöttvas figura, amely az 1930-as években készült a Szovjetunióban – a marxista-leninista párt (MLPD) pedig egy cseh várostól vette meg ismeretlen összegért - odakerülhessen a szélsőséges szervezet által elképzelt helyszínre - írja a lap.

A szobrot annak ellenére felállíthatják, hogy a Németország Marxista–Leninista Pártja alkotmányellenes pártként van nyilvántartva Németországban.

Forrás: Twitter

A leninista párt háromszáz résztvevőt vár az ünnepségre szombaton. Úgy jellemezték Lenint, mint a világ nagy gondolkodóját és úttörőjét a szabadságért és demokráciáért, valamint a békéért és a szocializmusért - olvasható a radioemscherlippe.de oldalon.