A libanoni állambiztonsági szolgálat őrizetbe vette az Iszlám Állam terrorszervezet három feltételezett tagját csütörtökön.

Az al-Manar libanoni televízió tájékoztatása szerint a három libanoni állampolgár bevallotta, hogy terrorcselekményeket készültek elkövetni az ország kormányzati intézményei és biztonsági erői ellen. Emellett a közösségi médián keresztül toboroztak újabb tagokat a szélsőségesek soraiba, hogy aztán Szíriába, illetve Egyiptomba utazva csatlakozzanak az Iszlám Államhoz.

A férfiak őrizetbevételekor robbanószert és fegyvereket is lefoglaltak a hatóságok.
A gyanúsítottak katonai kiképzést is kaptak terrorcselekmények végrehajtásához. A hatóságok időközben megtalálták a kiképzőtábor helyszínét is.

Libanoni katonák az északkelet-libanoni Qaa városában elkövetett öngyilkos merénylet helyszínén 2019.06.27-énForrás: MTI/EPA/-------------------

Abbasz Ibrahim, a libanoni közbiztonsági szolgálat vezetője a múlt héten számolt be a Rafik Haríri nemzetközi repülőtér ellen készülő merényletről, amelyet állítólag az Iszlám Állam egyik helyi sejtje tervezett végrehajtani.
2017-ben a libanoni hadsereg a Hezbollah radikális síita szervezet segítségével kiűzte a dzsihadistákat a nehezen megközelíthető, libanoni-szíriai határon lévő hegyvidékről.

Robbantás helyszíne Tripoliban 2019 júniusábanForrás: AFP/Mahmud Turkai

Libanonban a legutóbb 2019 júniusában követett el terrortámadást az Iszlám Állam. Az öngyilkos merénylő, Adel-Rahmán Mabszut a libanoni Tripoli városában robbantotta fel magát a biztonsági erők négy tagját gyilkolva meg.