Orosz vadászgépek emelkedtek a levegőbe pénteken, hogy amerikai nehézbombázókat kísérjenek az Ohotszki-tenger felett - tájékoztatott közleményében az orosz védelmi minisztérium.

A keleti katonai körzet légvédelme két B-52H típusú amerikai nehézbombázó jelenlétét észlelte az Ohotszki-tenger nemzetközi vizei felett. A légvédelem folyamatosan nyomon követte őket, amikor távol voltak az orosz határtól. Három vadászgépet - Szu-30, Szu-35 és Mig-31 - riasztottak a nehézbombázók kísérésére.

A védelmi minisztérium azt közölte, hogy az amerikai gépek nem sértették meg az orosz határt, az orosz gépek pedig a nemzetközi vizek feletti légtérhasználatról szóló nemzetközi szabályok szigorú betartásával, más országok határát meg nem sértve hajtották végre a feladatot.

Fokozott aktivitás a határon

Orosz hírügynökség ismertetése szerint az elmúlt másfél hétben két hasonló, de fonák helyzet állt elő ugyanebben a térségben: amerikai vadászgépek szegődtek Tu-95MS orosz hadászati bombázók nyomába, amelyek tervszerűen repültek az amerikai határok közelében.

Szergej Rudszkoj vezérezredes, az orosz vezérkar műveleti főparancsnokságának főnöke az mondta, hogy a védelmi minisztérium amerikaiak és NATO-beli szövetségeseik fokozott aktivitását tapasztalja az orosz határok közelében. Hozzátette, a katonák folytatják a helyzet figyelését, hogy idejekorán tudjanak intézkedni.