Bécsben tárgyal az amerikai és az orosz követ a fegyverzetkorlátozásról

atombomba, Cár-bomba, hidrogénbomba, Szovjetúnió
A woman poses for a photograph in front of a mockup of a Soviet AN-602 hydrogen bomb (Tsar Bomb) is displayed at the exhibition devoted to the 70th anniversary of Russia’s nuclear industry in Moscow on September 1, 2015. The most powerful nuclear weapon ever detonated was first tested on October 30, 1961, having 50 megatons of TNT equivalent. AFP PHOTO / ALEXANDER NEMENOV (Photo by ALEXANDER NEMENOV / AFP)
Vágólapra másolva!
Bécsbe utazik hétfőn Marshall Billingslea, az amerikai elnök különmegbízottja, ahol kedden Szergej Rjabkov orosz külügyminiszter-helyettessel tárgyal a fegyverzetkorlátozás kérdéseiről - tudatta az amerikai külügyminisztérium Washingtonban, helyi idő szerint pénteken.
Vágólapra másolva!

Az Egyesült Államok a megbeszélésekre Kínát is meghívta, mert úgy ítéli meg, hogy a három országnak közösen kellene jóhiszemű tárgyalásokat folytatnia a nukleáris fegyverkezés korlátozásáról.

Kína mindeddig elutasította a csatlakozást a tárgyalásokhoz.

Donald Trump amerikai elnök már korábban világossá tette, hogy örömmel venné, ha Kína is csatlakozna az Egyesült Államokhoz és Oroszországhoz az Új START szerződést felváltani hivatott stratégiai fegyverzetkorlátozó szerződés kidolgozásában.

A Cár-bomba. 1961. október 30-án az akkori Szovjetunióban található Novaja Zemlja sziget fölött robbantották fel az eddigi legnagyobb, 50 megatonna hatóerejű hidrogénbombát. A szerkezet mintegy 3300-szor volt erősebb a Little Boy névre keresztelt, Hirosima felett 1945. augusztus 6-án felrobbantott amerikai atombombánál. (képünk illusztráció) Forrás: AFP/Alexander Nemenov

A 2010-ben elfogadott Új START a jelenleg érvényben levő egyetlen olyan szerződés Washington és Moszkva között, amely

korlátozza a két fél nukleáris arzenálját.

A megállapodás értelmében mindkét ország legfeljebb 1550 atomtöltettel rendelkezhet. Az Új START 2021 februárjában lejár. Kína mintegy 300 atomtöltettel rendelkezhet.