Már három holttestet találtak a kijevi házrobbanás után

2020.06.22. 13:06

A vasárnap Kijevben történt súlyos házrobbanásban az eddigi adatok szerint hárman haltak meg és öten sérültek meg, miközben három embert sikerült élve kimenteni a romok alól - közölte hétfőn az ukrán katasztrófavédelmi szolgálat.

Hozzátették, hogy a mentést végzők az épületben rekedt 23 embert evakuáltak. A helyszínen több mint 460-an, 70 technikai eszközzel dolgoznak. Az Ukrajinszka Pravda Anton Herascsenko belügyminiszter-helyettes Facebookon közölt tájékoztatására hivatkozva azt írta, hogy még két férfi lehet a romok alatt.

Több lakásban is súlyos károk keletkeztek

A kilencemeletes házban vasárnap az előzetes vizsgálatok alapján gázrobbanás történt, aminek következtében legalább négy emeleten - az ötödiktől a nyolcadik szintig - több lakás homlokzati része beomlott, leszakadtak az erkélyek. 

Több lakás belsejében is súlyos károk keletkeztek.

Kártérítést kaphatnak a tulajdonosok

Herascsenko hétfőn közölte, hogy

40 lakás vált lakhatatlanná, és olyan mértékben károsodtak, hogy felújításuk is lehetetlen, teljesen le kell őket bontani. Az épületet a katasztrófavédelem munkatársai aládúcolták, hogy elhárítsák a további omlás veszélyét.

Mentőalakulatok tagjai kutatnak túlélők után egy kilencemeletes házban történt gázrobbanást követően KijevbenForrás: MTI/AP/Efrem Lukackij

Herascsenko szavai szerint a vészhelyzetekkel foglalkozó állami bizottság hétfői ülésén minden bizonnyal megszavazza majd, hogy a 40 beomlott lakás tulajdonosai pénzbeli kártérítést kapjanak.