Elsöprő győzelmet aratott a Szerb Haladó Párt a vasárnapi választáson

VUCIC, Aleksandar
Aleksandar Vucic szerb elnök bejelenti a Szerb Haladó Párt (SNS) győzelmét Belgrádban 2020. június 21-én. Szerbiában ezen a napon önkormányzati, vajdasági tartományi parlamenti és szerb parlamenti választásokat is tartottak. A párt adatai szerint a valamivel több mint 6,5 millió választópolgár közül 3,3 millióan adták le szavazatukat vasárnap valamelyik választási listára a 21 közül, ebből több mint 2 millió szavazatot az SNS szerzett meg.
Vágólapra másolva!
A Szerb Haladó Párt (SNS) minden korábbinál nagyobb támogatottságot kapott a vasárnapi szerbiai parlamenti választáson - ezt erősítik meg a köztársasági választási bizottság előzetes eredményei is, amelyeket 70,57 százalékos feldolgozottság mellett közöltek hétfőn.
Vágólapra másolva!

A választási bizottság adatai szerint a jobbközép SNS

a voksok 61,59 százalékát szerezte meg, ami a 250 fős belgrádi törvényhozásban 191 mandátumot jelent a következő négy évben.

Ez 24 mandátummal több, mint amennyi a kétharmados többséghez szükséges lenne.

A második helyen 10,37 százalékkal a balközép Szerbiai Szocialista Párt (SPS) végzett. Ez az eredmény 32 mandátumra lesz.

Aleksandar Vucic szerb elnök bejelenti a Szerb Haladó Párt (SNS) győzelmét Belgrádban 2020. június 21-én Forrás: MTI/EPA/Andrej Cukic

Egyetlen további szerb politikai szereplő jutott még be az országgyűlésbe, mégpedig Aleksandar Sapic olimpiai ezüst- és bronzérmes vízilabdázó Győzelem Szerbiának elnevezésű listája, amely a voksok 3,64 százalékának megszerzését követően 11 képviselőt delegálhat a parlamentbe.

A képviselőházba emellett négy nemzeti kisebbségi lista jutott be.

Az albán kisebbségnek 2, két bosnyák kisebbségi pártnak pedig szintén 2-2 politikusa ülhet be a parlamenti padsorokba.

A legnagyobb délvidéki magyar párt, a Vajdasági Magyar Szövetség a legfrissebb adatok szerint az eddigi négy helyett tíz képviselővel fog rendelkezni.

Aleksandar Vucic államfő, a Szerb Haladó Párt elnöke vasárnap esti sajtótájékoztatóján közölte, annak ellenére, hogy kétharmados többséget szerzett a pártja, koalíciós kormányzásra készül, és minden parlamentbe jutott párttal kész partneri viszonyt létesíteni. Amennyiben ez így lesz, Szerbia történetében először nemzeti egységkormány jöhet létre.

A választási bizottság adatai szerint a részvételi arány 50,32 százalékos volt.

Az ellenzék egy része bojkottra szólított fel, ám az adatokból látszik, hogy a részvétel valóban alacsonyabb volt, mint négy éve, amikor elérte az 56 százalékot, de a rossz idő és a koronavírus-fertőzéstől való félelem is hozzájárult ahhoz, hogy többen inkább otthonmaradtak.

Ivica Dacic, az SPS elnöke a választási eredményeket úgy kommentálta, a 2016-os voksolás nagy ütést mért az ellenzékre, és egyes pártokat meg is szüntetett, a mostani voksolás pedig a fennmaradókat is végképp eltörölte a politikai palettáról.