Felmérés: Andrzej Duda nyerésre áll a szavazás első fordulójában

2020.06.24. 12:10

Andrzej Duda hivatalban lévő lengyel elnök nyerheti meg a hétvégi elnökválasztás első fordulóját, második helyen a fő ellenzéki erő, a Polgári Koalíció jelöltje, Rafal Trzaskowski varsói főpolgármester végezhet - derül ki a wpolityce.pl konzervatív hírportálon szerdán közölt felmérésből.

A június 19. és 23. között végzett felmérés szerint Andrzej Dudára a válaszadók 41 százaléka szavazna, két százalékkal több, mint amit az előző, múlt heti felmérés kimutatott. A koronavírus-járvány miatt vegyes - hagyományos és levélbeli - formában is lehetséges voksoláson akár 80 százalékos részvételi arány is lehetséges.

Andrzej Duda, a lengyel államfőForrás: MTI/EPA-EPA/Leszek Szymanski

Rafal Trzaskowski mellett a megkérdezettek 29 százaléka tenné le voksát, ami egyszázalékos emelkedést jelent  az előző felméréshez képest. Az államfői posztra pályázó 11 jelölt közül jelentősebb eredményt még a függetlenként induló liberális katolikus újságíró, Szymon Holownia érne el (11 százalék). A radikális nemzeti és az újliberális pártok koalícióját, a Konföderációt képviselő Krzysztof Bosak 7 százalékos eredményt érhet el. A Lengyel Parasztpárt elnöke, Wladyslaw-Kosiniak-Kamysz, valamint Robert Biedron melegjogi aktivista, baloldali EP-képviselő egyaránt 4-4 százalékos népszerűségnek örvend. 

Más felmérések szerint Duda vasárnap 40,3-44,3 százalékos, Trzaskowski pedig 27,9-30,9 százalékos eredményt érhet el  - mutatott rá Marcin Palade, a közvélemény-kutatások elemzésével foglalkozó politológus.

Rafal Trzaskowski, egy varsói polgármester-választási plakáton 2018-ban. Trzaskowski megnyerte a választást, jelenleg is Varsó főpolgármestereForrás: AFP/Janek Skarzynski

A lengyel államfőt közvetlenül a nép választja meg. Amennyiben a jelöltek egyike sem szerzi meg a voksok több mint 50 százalékát, július 12-én második fordulót kell tartani a két legsikeresebb jelölt részvételével. 

Palade szerint Duda a második fordulóban a szavazatok 49,2-51,6 százalékára számíthat,  míg az első fordulóban alulmaradt ellenzéki jelöltek szavazótáborát előreláthatóan részben maga mellé állító Trzaskowski 48,4-50,8 százalékos eredményt érhet el.