Nő a feszültség a kínai-indiai közös határon: megerősítették a katonai jelenlétet

Ladakh, India, Kína, határ, indiai-kínai határ
(FILES) This file photo taken on September 14, 2018 shows a general view of the Pangong Lake in Leh district of Union territory of Ladakh bordering India and China. - Three Indian soldiers have been killed in a clash on the Chinese border, the Indian army said on June 16, 2020 following weeks of rising tensions and the deployment of thousands of extra troops from both sides. "A violent face-off took place yesterday (June 15, 2020) night with casualties. The loss of lives on the Indian side includes an officer and two soldiers," an Indian army spokesman said in a statement. (Photo by Prakash SINGH / AFP)
Vágólapra másolva!
Már nemcsak Kína, hanem Indiai is növelte katonái számát a Himaláján húzódó közös határa mentén. Mindkét ország arra hivatkozik, hogy fenyegetve érzi magát, miután június 15-én összecsapás tört ki az indiai és a kínai katonák között. Húsz indiai katona halt meg akkor, a Kínát ért veszteségről nincsenek hivatalos források. Kína azt állítja, azért támadtak a határőrökre, mert azok illegálisan kínai területre léptek, és provokálták a katonáikat.
Vágólapra másolva!


"Mindkét fél nagy számban állomásoztat katonai erőt a térségben, addig is folytatódik katonai és diplomáciai szinten a kapcsolattartás a válság rendezése érdekében" - mondta Anurag Szrivasztava, az indiai külügyminisztérium szóvivője Újdelhiben. Az indiai külügyi szóvivő hangsúlyozta, hogy a konfliktus hátterében Kína áll, amely nagy létszámú katonai kontingenst telepített erre a határszakaszra, egész "struktúrákat" épített ki a Himalája térségében a Galván folyó völgyében húzódó demarkációs vonalon. India erre válaszul vezényelt abba a körzetbe további katonai egységeket - mondta a szóvivő.

Korábban Peking Indiát tette felelőssé a június 15-i határincidensért, amelyben legalább húsz indiai katona halt meg. Néhány nappal ezelőtt Csao Li-csien kínai külügyi szóvivő megismételte a kínai álláspontot, amely szerint az összetűzésre azért került sor, mert

indiai határőrök illegálisan kínai területre léptek, és provokálták a kínai katonákat.

"Az indiai hadsereg a felelőtlen lépéseivel súlyosan megsértette a két ország közötti egyezményeket és a nemzetközi kapcsolatok alapelveit" - mondta Csao Li-csien.

Az érintett terület India északnyugati részén, a Kasmírhoz tartozó Ladakhban fekszik Forrás: AFP/Prakash Singh

Június 15-én a két ország határőrsége közötti összetűzés során a hivatalos beszámolók szerint a helyszínen meghalt három mellett később további tizenhét indiai katona halt bele a sérüléseibe, amelyeket a Himalája térségében, a Galván folyó magasan fekvő völgyében szerzett a fagypont alatti hőmérsékleti viszonyok közepette kibontakozott harcokban. Egy másik indiai forrás kiemelte, hogy lövések nem dördültek el,

a rivális erők fémrudakkal és kövekkel harcoltak egymás ellen.

Külügyi közlés szerint a súlyos incidensnek mindkét oldalon voltak halálos áldozatai.

Később bejelentették, hogy az indiai és a kínai erők időközben felhagytak a csatározással a térségben, a felek magas rangú képviselői pedig tárgyalóasztalhoz ültek, hogy

békés úton zárják le a konfliktust.

A kínai és az indiai hadsereg tisztségviselői három nappal ezelőtt először találkoztak az incidens óta; többórás tanácskozást követően megegyeztek abban, hogy kivonják csapataikat a térségből, és pozitív, építő párbeszédet kezdenek.

Az érintett terület India északnyugati részén, a Kasmírhoz tartozó Ladakban fekszik. Ezen a vidéken a két ország határvitája India és Pakisztán függetlenné válásáig, 1947-ig nyúlik vissza. A kínai ellenőrzés alatt álló Akszai Csin nevű területről indiai részre átfolyó Galván folyó völgyébe május elején kínai katonák érkeztek, amire válaszul India is több ezer fegyverest mozgósított. A kínai csapatok többszöri felszólítás után sem távoztak, a kínai és indiai egyenruhások pedig többször összeverekedtek, kővel dobálták egymást.

A kasmíri térséghez tartozó Ladakban Kína csaknem magyarországnyi, 90 ezer négyzetkilométeres indiai területet követel magának, India viszont azt állítja, hogy a kínai fennhatóság alatt álló Akszai Csin-fennsík 38 ezer négyzetkilométere Ladak természetes része, amelynek ezért Indiához kell tartoznia.