Magas volt a részvételi arány 17 óráig a lengyelországi elnökválasztáson

DUDA, Andrzej Serock, 2020. június 22.
Andrzej Duda lengyel államfő, a kormányzó Jog és Igazságosság (PiS) jelöltje Serockban kampányol 2020. június 22-én, hat nappal a lengyel elnökválasztás első fordulója előtt.
MTI/AP/Czarek Sokolowski
Serock, 2020. június 22. Andrzej Duda lengyel államfő, a kormányzó Jog és Igazságosság (PiS) jelöltje Serockban kampányol 2020. június 22-én, hat nappal a lengyel elnökválasztás első fordulója előtt. MTI/AP/Czarek Sokolowski
Vágólapra másolva!
Magas volt a részvételi arány vasárnap 17 óráig a lengyelországi elnökválasztás első fordulójában, eddig a szavazásra jogosultak 47,9 százaléka élt választói jogával - tájékoztatott kora délutáni sajtóértekezletén a lengyel országos választási bizottság (PKW).
Vágólapra másolva!

A 2015-ös elnökválasztáson ilyenkor 34,4 százalékos, a tavaly őszi parlamenti választáson pedig 45,9 százalékos volt a részvételi arány.

Andrzej Duda a felmérések szerint 39-43 százalékos eredményre számíthat. (Serock, 2020. június 22.) Forrás: MTI/AP/Czarek Sokolowski

A kormányzó Jog és Igazságosság (PiS) erős szavazóbázisának számító, jelenleg árvíz sújtotta délkelet-lengyelországi Kárpátaljai vajdaságban két szavazóhelyiséget kellett átkölteztetni.

A térség általában átlag feletti részvételi arányt jegyez,

mindazonáltal 17 óráig az átlagosnál nem sokkal magasabb, 49,1 százalékos részvételt mértek ott, míg 2015-ben ez az adat hat százalékkal felülmúlta az országos átlagot. A baloldali szavazótábor egyik erődjének számító Varsóban a városok közül a legmagasabb, 54,8 százalékos volt a részvétel.

A szavazóhelyiségek országszerte 7 órakor nyíltak meg és 21 óráig tartanak nyitva. Korábbi felmérések urnazárásig 60 százalék körüli részvételi arányt jeleztek.