Hétfőn tárgyalja az uniós bíróság a Sargentini-jelentés elcsalt szavazásának ügyét

SARGENTINI, Judith
Strasbourg, 2018. szeptember 12. Judith Sargentini holland zöldpárti képviselő (j) a nevét viselő Sargentini-jelentés megszavazását követően az Európai Parlament plenáris ülésén, Strasbourgban 2018. szeptember 12-én. A képviselők a magyar jogállamisági helyzetről szóló különjelentést 448 igen szavazattal, 197 ellenében, 48 tartózkodás mellett fogadták el. (MTI/EPA/Patrick Seeger)
Vágólapra másolva!
Az Európai Unió Bírósága holnap tárgyalja Magyarország megsemmisítési keresetét a jogsértő szavazatszámítással elfogadott Sargentini-jelentéssel szemben - írta Varga Judit közösségi oldalán. Az igazságügyi miniszter reméli, Brüsszel magára nézve is kötelezőnek tartja a jogállamisági elveket.
Vágólapra másolva!

2018 szeptemberében szavazott az Európai Parlament az úgynevezett Sargentini-jelentésről, amivel a nemzetközi baloldal nyomást akart gyakorolni Magyarország bevándorlás politikájára. A képviselők 448 igen, 197 nem és 48 tartózkodó szavazatot adtak le, amivel elfogadták a holland politikusnak a magyar jogállamiság helyzetéről szóló, végletekig elfogult, és hazug közhelygyűjteményét.

Holnap tárgyalják a botrányos szavazást

A 7-es cikket elindító határozat elfogadásához előírt kétharmados támogatottsághoz az összes leadott szavazat (693) kétharmadára, azaz legalább 462 igen szavazatra lett volna szükség. Az EP azonban önkényes módon úgy döntött, hogy

a tartózkodás nem számít leadott szavazatnak, így azokat mellőzte a kétharmad megállapításakor - írja Varga Judit.

Varga Judit bejegyzésében kiemelte, az Uniós Szerződések, valamint az EP eljárási szabályzata és eddigi gyakorlata is egyértelműen Magyarországot igazolja. "Egy EP-képviselő három gombot nyomhat meg, azaz háromféle szavazatot adhat le: igen, nem és tartózkodás. Aki pedig nem akar szavazni, az egyik gombot sem nyomja meg vagy be se megy a terembe – és bizony ilyen EP-képviselő is akadt 2018. szeptember 12-én. Tudatos döntés volt ugyanis minden EP-képviselő részéről, hogy a háromféle szavazati lehetőség és a szavazógomb be nem nyomása közül melyiket választotta a nyilvános jegyzőkönyvben is rögzített voksolás során." - írta az igazságügyi miniszter.

- összegzett a politikus, hozzátéve, hogy határozott és erős jogi érvekkel készülnek a holnapi tárgyalásra. "Bízom benne, hogy az uniós intézmények magukra nézve is kötelezőnek tekintik a jogállamisági elveket, köztük az eljárási szabályok átláthatóságát, amelyek tiszteletben tartását oly nagy lelkesedéssel kérik számon másokon. Az EU jogállamisági kezdeményezései szempontjából szerintem ez alapvető hitelességi kérdés." - fejtette ki, mit vár a holnapi tárgyalástól.