A koronavírus-járvány miatt nagyon komoly gazdasági válságba kerülhetett Észak-Korea, ez állhat annak hátterében, hogy az ország megint fenyegetéseket fogalmazott meg - mondta Salát Gergely Ázsia-szakértő, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem docense hétfő reggel az M1 aktuális csatornán.

A műsorban felidézték, hogy Észak-Korea nemrégiben felrobbantotta a keszongi Korea-közi összekötő irodát, és katonákat vezényelt korábban kiürített őrhelyekre a demilitarizált övezetben.Salát Gergely elmondta, a koronavírus-járvány miatt jelentősen csökkent a kínai kereskedelmi forgalom, és ez nagy hatással volt az észak-koreai gazdasági helyzetre.

Az észak-koreai kormány által közreadott kép a keszongi Korea-közi összekötő iroda felrobbantásáról 2020. június 16-ánForrás: MTI/AP/KCNA/KNS/-

Ezért fenyegetésekkel próbálnak engedményeket és a szankciók feloldását kikényszeríteni Dél-Koreától, illetve az Egyesült Államoktól.

Salát Gergely hozzátette, hogy az északiak azt várják déli szomszédjuktól, hogy megpuhítsák az Egyesült Államokat a rendkívül szigorú szankciók enyhítése érdekében.