Élve elégettek egy gyereket a muszlim terroristák

Franciaország, muszlim terrorista, Tyler Vilus
Vágólapra másolva!
Megkezdődött a párizsi Fellebbviteli Bíróságon Tyler Vilusnak, az Iszlám Állam (ISIS) egyik martinique-i származású, francia állampolgárságú terroristájának a pere. A vád alapján a dzsihadista 2013-2015 között súlyos bűncselekményeket követett el az ISIS keretén belül, amiket részlegesen el is ismert. Azt is bevallotta, hogy tagja volt a hírhedt iszlamista terrorszervezetnek. Szintén elismerte, hogy kapcsolatban állt a 2015. novemberi párizsi terrortámadás egyik kitervelőjével és végrehajtójával, de azt tagadja, hogy segédkezett volna a merényletsorozat előkészítésében, igaz, egyelőre ezzel nem is vádolják.
Vágólapra másolva!

Nagy sajtóvisszhang közepette indult meg június 25-én az Iszlám Állam egyik feltételezett terroristájának, Tyler Vilusnak a pere a párizsi Fellebbviteli Bíróságon (Cour d'appel de Paris) – erről részletesen beszámolt a France24 közszolgálati hírcsatorna.

Tyler Vilus bírósági grafikája Forrás: AFP/Benoit Peyrucq

A 30 éves Vilus iszlám vallású, a francia állampolgárságát pedig annak köszönheti, hogy Franciaország egyik tengerentúli területén, Martinique szigetén (Karib-tenger, Kis-Antillák szigetcsoport) született.

Részleges és nagyon hosszúra nyúló beismerő vallomását a következőképpen kezdte:

Vilus elismerte, hogy az Iszlám Állam katonája volt, és elmesélte a szíriai „élményeit", ugyanakkor szerinte neki csak kis szerepe volt a történetekben.

A vallomása sok tekintetben megerősítette a francia titkosszolgálat már meglévő információit.

Arról is beszélt, hogy a terroristák a szeme láttára, élve elégettek egy gyereket.

A dzsihadista igyekezett kerülni minden arra utaló jelet, hogy miután visszatért Franciaországba, köze lett volna a 2015. november 13-án Párizsban az ISIS katonái által végrehajtott terrortámadás-sorozathoz, amely 137 halálos áldozatot követelt.

Azt ugyanakkor elismerte, hogy

kapcsolatban állt Abdelhamid Abaaouddal, aki a merényletek egyik kitervelője és végrehajtója volt.

Abaaoudot a bataclani események után öt nappal likvidálták a francia rendőrök egy rajtaütés során.

Abdelhamid Abaaoud Forrás: AFP/-

Korábban felmerült annak a gyanúja, hogy Tyler Vilusnak is köze lehetett a bataclani terrortámadáshoz, de végül ebben az ügyben nem vádolták meg, és ő is következetesen tagadta a dolgot. Mostani vallomása alapján, sem a 2015-ös, sem más franciaországi terrortámadás előkészítésében nem vett részt.

A férfit konkrétan a következőkkel vádolják:

terrorszervezethez való csatlakozás, külföldiekből álló hadászati egység vezetése, illetve nyilvános kivégzéseken való részvétel a szíriai Shaddadi városában, valamint egyéb bűncselekmények végrehajtása.

Tunéziában radikalizálódott, azt követően került Szíriába

Mostani vallomása alapján, miután frissen áttért az iszlámra, 2011 nyarán került Tunéziába, ahol részt vett az „arab tavasz" eseményeiben. Az észak-afrikai országban az iszlám egyik legszélsőségesebb szektájának, a szalafita mozgalomnak lett a követője. Elismerte, hogy 2012 szeptemberében részt vett azon a tüntetésen, amely a tuniszi amerikai nagykövetség megtámadásával végződött, de ő tagadja, hogy ő is a támadók között lett volna.

2012 októbere és decembere között kalandos úton jutott el Törökországon keresztül Szíriába; elmondása alapján,

Saját bevallása szerint ő azért ment Szíriába, hogy Bassár el-Aszad elnök szekuláris rendszere ellen harcoljon. Ott egy iszlamista brigádhoz csatlakozott, közben vallási képzésen vett részt és arabul tanult.

A brigád az an-Nuszra Front része volt, amely az al-Káida terrorszervezethez kötődik.

2013-ban egy kis időre visszament Tunéziába, majd ismét Szíriában kötött ki, annak is az északi részén, Aleppó városában. Tyler Vilus részletes leírást adott az Aleppóban és környékén harcoló különböző iszlamista csoportosulásokról, amelyek nemcsak Aszad ellen viseltek harcot, hanem bizony egymás között is küzdöttek a hegemónia érdekében.

A terrorista a tapasztaltakból azt a következtetést szűrte le:

A férfi következetesen tagadta, hogy tagja lett volna a külföldről Szíriába utazó dzsihadistákat tömörítő úgynevezett al-Muhajireen brigádnak,

amelyet megjártak a bataclani terroristák, köztük ismerőse, Abaaoud is.

Szerinte az al-Muhajireen brigádok többségét a szaúdiak teszik ki, nem a francia vagy belga állampolgárságú, észak-afrikai migráns hátterű terroristák, ahogy az európai közhiedelem tartja. Ez persze más források szerint nem igaz.

Abaaoud például marokkói származású és belga állampolgárságú volt, a többi párizsi merénylőhöz hasonlóan.

Miután 2014-ben a szír vezetők megerősítették pozíciójukat Aleppóban, Vilus az ország keleti részén lévő Shaddadi városába ment, amely az Iszlám Állam uralma alatt állt.

A férfi ott csatlakozott az ISIS-hez.

Shaddadiban vezetett egy külföldiekből álló hadegységet, de azt ismét tagadta, hogy az al-Muhajireen brigádhoz köze lett volna.

Azt elismerte, hogy ő látható egy olyan videofelvételen, amelyen két katonát nyilvánosan, egy mecset előtt végeznek ki, azért, mert ellenálltak az Iszlám Államnak, de saját bevallása alapján, ő nem adott parancsot kivégzésekre, hanem továbbította az ügyet a helyi iszlamista bíróságnak, és az hozta meg a halálos ítéleteket.

Ez a vallomás a francia jog szerint egyébként már elegendő okot szolgáltat az életfogytig tartó börtönbüntetéshez.

A vád egyik alpontja szerint Tyler Vilus az „emír" és a helyi katonai parancsnok tisztségeket is viselte, de ő ezeket következetesen tagadja. Elmondása alapján semmilyen vezető tisztsége nem volt, a nyilvános kivégzéseken pedig azért vett részt, hogy nyomást gyakoroljon a helyiekre. (A vád szerint tagja volt a kivégzőosztagnak.)

A honvággyal indokolta azt, hogy miért akart visszatérni Európába, amire 2015-ben sor is került.

Vallomása szerint csak azért mondta az Iszlám Állam terroristáinak, hogy Európában támadásokat akar szervezni, mert így könnyebben hazajuthatott. Azt ugyanakkor beismerte, hogy

Franciaországban is kapcsolatban állt terroristákkal, és azt is, hogy igazából sohasem akart szakítani a dzsihadistákkal.

A V4NA nemzetközi hírügynökség információi szerint poligámiában élt, Szíriában feleségül vett két nőt, de őket - állítólag - nem vitte magával Franciaországba.

Tyler Vilus ügyében július 3-án várható ítélet.