Az Irán elleni fegyverembergó csak októberben jár le, ugyanakkor Mike Pompeo amerikai külügyminiszter az ENSZ Biztonsági Tanácsának (BT) kedden megtartott online ülésén szorgalmazta, hogy hosszabbítsák meg a tilalmat.

"Ne csak az Egyesült Államokra figyeljenek, hallgassák meg a térség más országait is! Izraeltől kezdve az Öböl-államokon át a közel-keleti országokig egybehangzóan mondják: hosszabbítsák meg a fegyverembargót! - fogalmazott Mike Pompeo.

Mike Pompeo amerikai külügyminiszterForrás: AFP/Nicholas Kamm

Az amerikai diplomácia vezetője kijelentette: a térségnek ezek az országai szenvednek a legjobban Irán "ragadozó magatartásától".

Az Egyesült Államok a napokban határozattervezetet is küldött a BT tizenöt tagjának, amely a Teherán elleni fegyverembargó határozatlan ideig történő meghosszabbítását javasolta. A vétójoggal rendelkező Oroszország és Kína azonban már jelezte, hogy ellenez egy ilyen lépést.

Az ENSZ BT virtuális tanácskozására kedden egyébként azért került sor, hogy megvitassák António Guterres ENSZ-főtitkár jelentését, amelynek megállapításai szerint a szaúd-arábiai olajlétesítmények és az egyik szaúdi nemzetközi repülőtér ellen tavaly elkövetett támadások "iráni eredetűek" voltak.