Korrupció miatt elítéltek Algériában több volt minisztert és üzletembert

Abdelaziz Buteflika
Vágólapra másolva!
Korrupció vádjával börtönbüntetésre ítélt szerdán egy algériai bíróság két korábbi miniszterelnököt, valamint Abdelaziz Buteflika volt algériai elnök köréhez köthető több üzletembert - közölték bírósági források.
Vágólapra másolva!

Ahmed Ujahját és Abdel-Málik Szellált, akiket már 2019 végén korrupció miatt elítéltek, szerdán újabb, fejenként 12 év börtönbüntetésre ítéltek.

Tizennyolc év szabadságvesztést kapott a 2019 óta ugyancsak börtönben lévő üzletember, Ali Haddád is, akit elemzők Buteflika elnök köre és az algériai üzleti világ közti összekötőnek tartottak. A Buteflika elnökválasztási kampányai legjelentősebb finanszírozójaként számon tartott Haddádot márciusban korrupció vádjával már 4 év börtönbüntetésre ítéltek,

most pedig közpénzek ellopásával, hivatali visszaéléssel és összeférhetetlenséggel vádolták.

A bíróság 4 év börtönbüntetésre ítélte a fívéreit, Szufjánt, Omárt, Mezjánt és Mohammedet is. Hálid Buraju, Haddád ügyvédje azt mondta, politikai döntésről van szó, és az ítélet ellen fellebbezni fognak.

Abdelaziz Buteflika Forrás: Twitter

Buteflika távozását a hadsereg vezetői kényszerítették ki tavaly április 2-án, hogy így tegyenek kísérletet a február közepén indult, demokratikus reformokat követelő tömeges megmozdulások lecsillapítására.

A társadalmi feszültségek azonban nem enyhültek, az utcákon tüntetők a Nemzeti Felszabadítási Front (FLN) algériai kormánypárt, katonatisztek, üzletemberek, szakszervezetek és az 1954-1962-es függetlenségi háború veteránjai köré kiépült, "idejétmúlt és átláthatatlan" politikai apparátus teljes eltávolítását akarják.