Korrupció vádjával börtönbüntetésre ítélt szerdán egy algériai bíróság két korábbi miniszterelnököt, valamint Abdelaziz Buteflika volt algériai elnök köréhez köthető több üzletembert - közölték bírósági források.

Ahmed Ujahját és Abdel-Málik Szellált, akiket már 2019 végén korrupció miatt elítéltek, szerdán újabb, fejenként 12 év börtönbüntetésre ítéltek.

Tizennyolc év szabadságvesztést kapott a 2019 óta ugyancsak börtönben lévő üzletember, Ali Haddád is, akit elemzők Buteflika elnök köre és az algériai üzleti világ közti összekötőnek tartottak. A Buteflika elnökválasztási kampányai legjelentősebb finanszírozójaként számon tartott Haddádot márciusban korrupció vádjával már 4 év börtönbüntetésre ítéltek, most pedig közpénzek ellopásával, hivatali visszaéléssel és összeférhetetlenséggel vádolták.

A bíróság 4 év börtönbüntetésre ítélte a fívéreit, Szufjánt, Omárt, Mezjánt és Mohammedet is. Hálid Buraju, Haddád ügyvédje azt mondta, politikai döntésről van szó, és az ítélet ellen fellebbezni fognak.

Abdelaziz ButeflikaForrás: Twitter

Buteflika távozását a hadsereg vezetői kényszerítették ki tavaly április 2-án, hogy így tegyenek kísérletet a február közepén indult, demokratikus reformokat követelő tömeges megmozdulások lecsillapítására.

A társadalmi feszültségek azonban nem enyhültek, az utcákon tüntetők a Nemzeti Felszabadítási Front (FLN) algériai kormánypárt, katonatisztek, üzletemberek, szakszervezetek és az 1954-1962-es függetlenségi háború veteránjai köré kiépült, "idejétmúlt és átláthatatlan" politikai apparátus teljes eltávolítását akarják.