Koszovóban 500 eurós bírságot is kaphat az, aki nem tartja be a korlátozásokat

2020.07.01. 10:46

Koszovóban 500 euróig (178 ezer forint) terjedő büntetést róhatnak ki azokra, akik nem tartják be koronavírus-járvány miatt előírt elővigyázatossági és korlátozó intézkedéseket, tömeges rendezvényen vesznek részt, vagy nem hordanak maszkot zárt térben.

A nyugat-balkáni országban az utóbbi 24 órában 2799-ről 2878-ra nőtt az igazolt fertőzöttek száma. Egy halálos áldozata volt a Covid-19-nek, ezzel 51-re nőtt a halottak száma.

Szerbiában egy nap alatt 14 288-ról 14 564-re emelkedett az azonosított fertőzöttek száma. Kedden három újabb halálos áldozata volt a betegségnek, így a halottak száma 277-re emelkedett. A koronavírus-járvány kezelésével megbízott válságstáb szerint nincs szükség arra, hogy újra szükségállapotot és kijárási tilalmat vezessenek be, csak a járványgócokban kell életbe léptetni bizonyos korlátozásokat.

Járványügyi szakértők szerint a koronavírus-járvány első hullámának második csúcspontját öt-hat napon belül éri el az ország.

Észak-Macedóniában keddről szerdára 6209-ről 6334-re emelkedett a regisztrált fertőzöttek száma. Egy nap alatt négyen haltak bele a Covid-19 szövődményeibe, és ezzel 302-re nőtt a halálos áldozatok száma. Megnyitották a nemzetközi forgalom előtt a szkopjei és az ohridi repülőteret.

Szkopje elnéptelenedett főtere még 2020. május 24-én, amikor a koronavírus-járvány miatt elrendelt kijárási tilalom még érvényben volt.Forrás: MTI/EPA/Georgi Licovszki

Montenegróban egy nap alatt 501-ről 548-ra nőtt a nyilvántartásba vett fertőzöttek száma. Az utóbbi 24 órában egy halálos áldozata volt a vírusnak, így a halottak száma 12. A kormány a közösségi médiában figyelmeztette az állampolgárokat arra, hogy kötelező a maszk viselése zárt térben és a tömegközlekedési eszközökön, és egyben felhívta a figyelmet arra is, hogy a maszk viselése megelőzheti a megfertőződést.

Bosznia-Hercegovinában szerdára 4360-ról 4453-ra emelkedett az azonosított fertőzöttek száma. A Covid-19 betegségbe kedden ketten haltak bele, az áldozatok száma összesen 186.

A boszniai autós és motoros szövetség tájékoztatása szerint a koronavírus-járvány miatt csökkent a forgalom, és ezzel a közlekedési balesetek száma is. Márciusban és áprilisban 33,4 százalékkal kevesebb baleset történt, mint a tavalyi év ugyanezen időszakában.