Lassult a fertőzés terjedése Ukrajnában

Ungvár, 2020. április 11. Védőmaszkot viselő vásárlók sorban állnak egy ungvári pékség előtt 2020. április 11-én délelőtt. Megtiltotta a helyi kormányzóság az embereknek, hogy a hétvégén elhagyják otthonaikat Kárpátalján, valamint Ukrajna nyugati részében Voliny és Csenyivci megyében a koronavírus-fertőzés terjedésének megfékezése érdekében. A lakhelyelhagyásra vonatkozó tilalom április 11-én 13 órától 13-án 6 óráig lesz érvényben. MTI/Nemes János
Vágólapra másolva!
Tovább lassult Ukrajnában a koronavírus terjedése, szerdára egy nap alatt 664 új fertőzéses esetet regisztráltak - derült ki Makszim Sztepanov egészségügyi miniszter szokásos napi tájékoztatójából.
Vágólapra másolva!

A tárcavezető által közölt adatok alapján a járvány kezdete óta azonosított fertőzöttek száma 44 998-re nőtt. Az elhunytaké 14 újabb halálos áldozattal 1173-ra emelkedett, miközben eddig 19 548-an gyógyultak meg, közülük 433-an az elmúlt napban. Az aktív betegek száma elérte a 24 277-et.

Védőmaszkot viselő vásárlók sorban állnak egy ungvári pékség előtt, Kárpátalján. Forrás: MTI/Nemes János

Az egészségügyi alkalmazottak közül újabb 44 fertőződött meg, körükben az eddig megbetegedettek száma már megközelítette a 6800-at. Előző nap az országban 22 298 tesztet végeztek el, ebből 10 053 PCR-tesztet és 12 245 antitestszűrést. PCR-tesztből a járvány kezdete óta 666 147-et csináltak.

Az elmúlt napon ismét a nyugati országrészben lévő, legfertőzöttebb régióban, Lviv megyében jegyezték fel a legtöbb új beteget, 145-öt, valamint a második legfertőzöttebb területen, a fővárosban, Kijevben, 101-et. Előbbiben az azonosított fertőzöttek száma már elérte az 5578-at, Kijevben az 5138-at.

Újabb haláleset egyik területen sem történt az elmúlt 24 órában.

Kárpátalján viszont 4 újabb halálos áldozattal 95-re emelkedett a betegségben elhunytak száma, az azonosított fertőzötteké pedig 72 új esettel 2961-re, míg eddig 953-an győzték le a kórt.

Közben az Ukrajinszka Pravda hírportál arról számolt be, hogy

az európai uniós országok közül egyedüliként Horvátország megnyílt az ukrán turisták előtt július 1-jével.

Az ukránoknak elegendő hivatalos szállásfoglalással rendelkezniük ahhoz, hogy beutazhassanak. Horvátországba légi, illetve közúton juthatnak el, utóbbi azután vált lehetővé, hogy Magyarország nemrég lehetővé tette az ukrán állampolgároknak az átutazást a területén - tette hozzá a hírportál. Rámutatott, hogy

Horvátország azért engedheti be az ukrán turistákat területére, mert nem tartozik a schengeni övezethez.

Vladiszlav Kriklij infrastrukturális miniszter szerdai tájékoztatása szerint ukrán turisták Horvátországon kívül jelenleg egyelőre még csak Törökországba, Egyiptomba, Albániába és Montenegróba utazhatnak. Hozzáfűzte hogy az EU várhatóan kéthetente fogja felülvizsgálni, mely országokból engedélyezi a beutazást, illetve tiltja meg a járványhelyzettől függően.