V4NA: LMBTQ-államot csinálna Lengyelországból a balliberális elnökjelölt?

2020.07.01. 17:42

Futótűzként terjed az interneten egy felvétel, amelyen Rafal Trzaskowski lengyel balliberális elnökjelölt üdvözli az LMBTQ-aktivistákat az Egyenlőségi Felvonuláson. A politikus varsói főpolgármesterré választása óta több alkalommal oltalmába vette a melegmozgalom aktivistáit. Most, hogy az államelnöki posztért is versenyben van, felmerült a kérdés, hogy mi lenne Lengyelország sorsa, ha megválasztanák – hívja fel rá a figyelmet a V4NA nemzetközi hírügynökség.

A napokban rengetegen megtekintették azt a videót, amelyen egy Egyenlőség Felvonuláson (Varsó Pride) az ellenzéki Polgári Koalíció (KO) elnökjelöltje, Donald Tusk párttársa, és egyben Varsó jelenlegi főpolgármestere, Rafal Trzaskowski üdvözli az LMBTQ-aktivistákat. Nagy örömömre szolgál, hogy főpolgármesterként itt lehetek veletek. Azért vagyok itt, hogy megnyissam az Egyenlőség Felvonulást - fogalmazott Trzaskowski.

A beszédet kitörő örömmel fogadták a résztvevők, és az is látszik a videón, hogy a főváros alpolgármestere, Pawel Rabiej partnerével üdvözli a köszöntőt.

Varsó PrideForrás: V4NA

A wPolitice ugyanakkor arról számolt be, hogy az „Egyenlőségi Felvonulások" korántsem mentesek a botrányos megnyilvánulásoktól, melyek közül az egyik leghírhedtebb az a miseparódia, melyet az LMBTQ-aktivisták rendeztek. A „mise", és így a Katolikus Egyház kigúnyolása rendkívüli közfelháborodást váltott ki az erősen vallásos Lengyelországban.

Szintén sokan tartották aggasztónak, amikor egy LMBTQ-aktivista kijelentette, csak azért szavaz, hogy a PiS (kormánypárt) meghaljon.

Az újonnan felkapott videót megosztók azt boncolgatják, hogy milyen sors várna az országra, ha Trzaskowski kerülne az elnöki székbe, és vajon „szivárványország" lenne-e Lengyelországból, ha megválasztanák. (A fő esélyes nem ő, hanem a konzervatív elnök, Andrzej Duda.)

A lengyel államfőt közvetlenül a nép választja. Mivel a jelöltek egyike sem szerezte meg a voksok több mint 50 százalékát a június 28-i első fordulóban, ezért július 12-én második fordulót kell tartani a két legtöbb voksot kapó jelölt részvételével.

Az első fordulóban a kormányzó Jog és Igazságosság (PiS) támogatásával induló jelenlegi lengyel elnök, Andrzej Duda a szavazatok 43,5 százalékát nyerte el. Mögötte Rafal Trzaskowski végzett a voksok 30,5 százalékával.

A balliberális lengyel politikusnak - annak ellenére, hogy még a szavazatok harmadát sem szerezte meg - gratulált Karácsony Gergely, Budapest baloldali főpolgármestere. Hozzá hasonlóan Karácsony is közismerten LMBTQ-támogató.

Trzaskowski a 16 lengyel vajdaságból mindössze 3-ban tudott győzedelmeskedni, a nyugati országrészen a nagyvárosokat és a közvetlen környéküket leszámítva mindenütt Duda nyert, így a választási térképen Lengyelország már nem számít annyira megosztottnak, mint korábban.

Korábban ugyanis az volt a jellemző, hogy az egykor a Német Birodalomhoz tartozó részeket a PO (a KO elődje) vitte el, míg az Osztrák-Magyar Monarchia egykori tartományaiban a PiS nyert. 

Gyakorlatilag nincs olyan megbízható közvélemény-kutatás, amely ne Duda győzelmét vetítené előre.