Szélesebb támogatotti kört megcélozva, 2,56 milliárd forintos keretösszeggel hirdette meg idén kárpátaljai szociális programcsomagját a magyar kormány szerdától.

A határon túli magyarság egyik legkiszolgáltatottabb része a kárpátaljai, a kormány azonban mindent megtesz annak érdekében, hogy az ottani magyarság szülőföldjén tudjon maradni és boldogulni - hangsúlyozta szerdai budapesti sajtótájékoztatóján a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára.

Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára.Forrás: MTI/Kovács Attila

Potápi Árpád János hozzátette, ma nincs olyan társadalmi réteg Kárpátalján, amelyet a magyar kormány valamilyen formában ne támogatna: anyagi segítségben részesülnek például a magyar nyelven oktató tanárok, művészeti és zeneiskolák pedagógusai, egészségügyi dolgozók, a média munkatársai, a szakmai tevékenységüket magyar nyelven végző könyvtárosok, színészek és előadóművészek is.

A kormány kárpátaljai szociális programcsomagja 2015-ben 791 millió forinttal indult, az idén megpályázható keretösszeg pedig már 2,56 milliárd forint. Az államtitkár közölte, hogy tavaly csaknem 15 ezer, nemzetpolitikai szempontból fontos tevékenységet ellátó személy részesült egyszeri támogatásban (fizetés-kiegészítésben), az idén pedig várhatóan tovább nő a támogatotti kör.

Kiemelte, hogy két új pályázati kategóriát is bevezettek a gyermekotthonokban dolgozók, illetve a sportegyesületekben, sportiskolában tevékenykedő oktatók, edzők részére.Potápi Árpád János hozzáfűzte, hogy a program kiemelt figyelmet fordít az egészségügyben dolgozókra, de támogatják például a magyar nyelven szolgálatot teljesítő egyházi személyeket is. Az MTI kérdésére elmondta, a tavalyi maradványösszegek felhasználásával tud új elemekkel bővülni a kárpátaljai szociális programcsomag.

Dr Brenzovics László, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség elnöke és az Ukrán Legfelsőbb Tanács képviselője.Fotó: Szabó Gábor - Origo

Brenzovics László, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) elnöke a sajtótájékoztatón köszönetet mondott a magyar kormánynak a kárpátaljai magyarságnak nyújtott segítségért. Emlékeztetett, Ukrajnában az ország keleti részén dúló fegyveres konfliktus és a gazdasági válság jelentősen nehezítette a lakosság életkörülményeit, a KMKSZ ezért fordult támogatásért a magyar kormányhoz 2015-ben.

A kárpátaljai magyar intézményrendszer fenntartása a szociális programcsomag nélkül aligha volna lehetséges, a támogatás ugyanakkor nemcsak anyagi, hanem erkölcsi értelemben is rendkívül fontos, hiszen a kárpátaljai magyarság ezzel is maga mögött érezheti az anyaországot - emelte ki.

Brenzovics László újságírói kérdésre válaszolva elmondta, a kárpátaljai kórházi ápolók havi bére átszámítva mintegy 50 ezer forint, ezért számukra egy 210 ezer forintos egyszeri támogatás is jelentős anyagi segítséget jelent.

Az érdeklődők a Bethlen Gábor Alapkezelő honlapján (www.bgazrt.hu) tájékozódhatnak a pályázat feltételeiről és adhatják be jelentkezésüket már szerdától.