Még mindig nem állt helyre a rend Seattle-ben a radikális baloldal által elfoglalt területen

2020.07.02. 20:12

Továbbra sem állt helyre a rend Seattle-ben, miután a demokrata polgármester rákényszerült, hogy engedélyt adjon a radikális baloldaliak által megszállt, úgynevezett "autonóm zóna" kiürítésére - írja a Fox News.

Mint arról korábban beszámoltunk, szerdán az amerikai nagyváros demokrata párti polgármestere, Jenny Durkan hosszas huzavona után elrendelte, hogy a helyi rendőrség kezdje meg a fegyveres anarchisták által korábban elfoglalt területek kiürítését, ahol a "tüntetők" heteken át törtek-zúztak, sőt több gyilkosságot is elkövettek. A seattle-i rendőrfőkapitánnyal az élen - aki egyébként fekete nő, és hetek óta kezdeményezte a terület kiürítését, szembemenve a radikális baloldalt támogató fehér polgármesternővel - a bejelentés után a rendőrség különleges alakulatai bevonultak az övezetbe, és pár órán belül lényegében megtisztították a baloldali szélsőségesektől a területet. 

Rendőrök Seattle elfoglalt övezetének felszámolása közben 2020. július 1-jén. Jenny Durkan polgármester a nap folyamán elrendelte a közelmúlt tüntetései alatt elfoglalt seattle-i terület felszámolásátForrás: MTI/AP/The Seattle Times/Steve Ringman

A városban azonban továbbra sem csitulnak az indulatok. Rengetegen követelik, hogy azonnal távozzon a polgármester és a várost vezető testület, aminek tagjai hetekig tétlenül tűrték, elnézték, ahogy a baloldali radikálisok egy egész városrészt elfoglalnak, miközben törtek-zúztak, üzleteket raboltak ki, gyújtottak fel.

Az "autonóm övezetet" a minneapolisi afroamerikai George Floyd május 25-i halála után kirobbant tüntetések során hozták létre az anarchisták, akik komoly pusztítást végeztek a nagyváros több kerületében isForrás: MTI/AP/Elaine Thompson

A városvezetést kritizálók szerint felháborító, hogy megengedték a tüntetőknek, hogy egész kerületeket foglaljanak el, és "rendőrségmentes övezetnek nyilvánítsák azokat. 

Nem hiszem, hogy ebben a városban lehetnek nyertesek, itt csak vesztesek vannak. Úgy hiszem, elveszítettük a polgármestert, akinek távoznia kellene a városi tanáccsal együtt. Elveszítették a lakosság bizalmát, mi pedig elveszítettük a kisvállalkozásainkat, és bizony ezzel az egész helyzettel együtt, ami itt kialakulhatott, elvesztettük a Black Lives Matter mozgalmat is  - nyilatkozta a Seattle's KING-TV-nek Faizel Khan üzlettulajdonos a területen üzletet üzemeltetők képviselőjeként. Az ő boltját is kifosztották, majd fel is gyújtották az anarchisták.

A fegyveresek által körülkerített és lezárt részen az elmúlt napokban elharapódzott az erőszak. Több lövöldözés is volt, két afroamerikai tinédzsert agyonlőttek, többeket kórházban ápolnakForrás: MTI/AP/The Seattle Times/Mike Siegel

Végül a seattle-i rendőrség 13 tüntetőt tartóztatott le a szerdai akció során, miután azok nem voltak hajlandóak önként elhagyni a területet. 

Jenny Durkan polgármestert a sajátjai, a demokraták és a republikánusok is egyaránt támadták a válság kezelése miatt. Főleg azután, hogy egy pár napja adott interjújában, amikor rákérdeztek, hogy meddig tűri még a rendbontást, annyit válaszolt:  Nem tudom, de szeretetném, ha szép és nyugodt nyarunk lenne. 

Durkan szavain Donald Trump amerikai elnök is megdöbbent, és közösségi oldalán azt írta: 

Az ilyen liberális gondolkodóknak nincs helyük egy amerikai nagyváros élén. Miközben a terroristák égetik és pusztítják a városainkat, egyesek úgy gondolják, hogy ez csodálatos, sőt még a halálesetek sem riasztják vissza. Végre véget kell vetni ennek a seattle-i őrületnek.