Földcsuszamlás volt egy mianmari bányánál, több mint százan meghaltak

2020.07.02. 10:42

Eddig legalább 113 halottat találtak Mianmar északi részén, egy bányászati helyszínen egy földcsuszamlás után. Rengeteg ember eltűnhetett, a katasztrófavédők dolgoznak a helyszínen - közölték a városi hatóságok szerdán.

Bányászokat temetett maga alá egy földcsuszamlás Hpakantban, Mianmar északi részén.

U Dollar, a helyi városvezetés tagja elmondta, hogy a tragédiát a monszunesők okozták, amelyek fellazították a talajt. A hatalmas mennyiségű föld és sár helyi idő szerint csütörtök reggel 8 órakor zúdult a jádebányára - közölte a tűzoltóság.

A halálos áldozatok száma várhatóan emelkedni fog, mert a balesetben rengeteg bányász eltűnt.  

Mianmar a világ legnagyobb jáde ásvány forrása, de bányáiban már rengeteg baleset történt, rengeteg, ásványok után kutató embert érintve  - írja a BBC.

A mianmari tűzoltóság által közreadott képen mentőalakulat tagjai viszik az egyik áldozat holttestétForrás: MTI/EPA/Mianmari tűzoltóság/Myanmar Fire Services Department Handout

A rendőrség szerint néhányan nem vették figyelembe a heves esőzések miatt kiadott figyelmeztetést, mely szerint ne menjenek dolgozni. A BBC azt írja, hogy az egyik felvételen látszik, ahogy a sárlavina eláraszt egy nagy gödröt, majd az oldalai összeomlanak. 

A tűzoltóság közzétett képeket, ahogy az embereket ponyvába csomagolva viszik a katasztrófavédők.

Forrás: MTI/EPA/Mianmari tűzoltóság/Myanmar Fire Services Department Handout

 Egy 38 éves bányász, Maung Khaing azt nyilatkozta a Reutersnek, hogy egy hatalmas szeméthalmot látott az összeomlás szélén, amikor az emberek ordibálták, hogy fuss, fuss. Ezek után a domb alján lévő emberek egy percen belül eltüntek. A sárba ragadó emberek segítségért kiabáltak, de senki sem tudott nekik segíteni - tette hozzá.

Forrás: AFP PHOTO / MYANMAR FIRE SERVICES DEPARTMENT

Csak tavaly több mint 100 ember halt meg bányászati helyszíneken. Jelentések szerint Mianmar éves jádekereskedelme 30 milliárd dollárt tesz ki. Tavaly új drágakőbányászati törvényt fogadtak el, de a kormánynak kevés ellenőre és hatósági jogköre van, hogy megállítsa az illegális tevékenységeket.

2015-ben legalább 90 ember halt meg egy hasonló balesetben Kachin államban.