Magyargyűlölő kijelentése ellenére kitüntetik Németországban a román elnököt

Jürgen Linden, politikus, német
14 December 2019, North Rhine-Westphalia, Aachen: Jürgen Linden (l), Speaker of the Charlemagne Prize Board of Directors, and Marcel Philipp, Lord Mayor of Aachen, announce the winner of the Charlemagne Prize 2020. The Romanian President Klaus Iohannis receives the Charlemagne Prize 2020 for his services to European values. Iohannis has led Romania to a pro-European policy based on the rule of law with great commitment and success, the Charlemagne Prize Board explained its decision on Saturday. Photo: Ralf Roeger/5509/dpa
Vágólapra másolva!
Gyűlöletkeltésre alkalmas stílusban beszélt az erdélyi magyar kisebbségről, kijelentése miatt pénzbüntetést is kapott, most mégis Nagy Károly-díjjal jutalmazzák Klaus Iohannis román elnököt. A díjat adományozó bizottság elnöke, Aachen volt polgármestere, Jürgen Linden (SPD) szerint nincs semmi probléma a politikus kijelentéseivel, ő valódi européernek tartja, aki méltó a díjra – írja a V4NA nemzetközi hírügynökség.
Vágólapra másolva!

A székelyföldi magyarság érdekeit megjelenítő képviselő Székely Nemzeti Tanács (SZNT) még májusban küldött levelet a Nemzetközi Nagy Károly-díjat adományozó aacheni bizottság elnökének, Jürgen Lindennek, amiben arra hívták fel a figyelmet, hogy

Románia elnöke nem méltó a kitüntetésre.

A képernyőn Klaus Iohannis román államfő, az asztal mellett Jürgen Linden, az Nemzetközi Nagy Károly-díj Alapítvány elnöke, illetve Marcel Philipp (CDU), Aachen jelenlegi polgármestere, 2019. december 14-én, a díj odaítélésének a napján Forrás: AFP/Ralf Roeger

Iohannis ugyanis az erdélyi magyarokat célzó kijelentésével, megalapozatlan és gyűlöletkeltésre alkalmas hazugsággal egy egész nemzeti közösséget bélyegzett meg.

Ahogy arról már több alkalommal is beszámoltunk, az incidens április 29-én történt, amikor Klaus Iohannis videóüzenetében politikai ellenfelét, a Szociáldemokrata Pártot (PSD) azzal vádolta meg, hogy

Az elnök szerint a PSD és a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) közti titkos megállapodás eredménye volt az, hogy a parlamenti alsóházában hallgatólagosan elfogadták Székelyföld autonómiastatútumának tervezetét. Iohannis ráadásul beszédében lejárató hangnemben és stílusban használta a magyar nyelvet.

A Nemzetközi Nagy Károly-díjat (avagy Charlemagne-díjat) olyan személyeknek ítélik oda, akik sokat tettek Európa egyesítéséért. Az elismerést eddig olyan híres emberek kapták meg, mint például Konrad Adenauer, Winston Churchill, Robert Schumann vagy Václav Havel.

Az SZNT elnöke, Izsák Balázs szerint

Az aacheni bizottság (Nemzetközi Nagy Károly-díj Alapítvány) a jelek szerint azonban úgy véli, semmilyen probléma nincsen a román elnök kijelentésével. Jürgen Linden, a díjat adományozó testület vezetője levelében azt írta a Székely Nemzeti Tanácsnak, hogy „bár Iohannis szokatlanul éles retorikát használt a megszólalásában, abban mégsem véli felfedezni a magyar kisebbség elleni támadást vagy becsmérlést".

„Iohannis elnök maga is többször nyomatékosan világossá tette, hogy kijelentései semmiképpen sem irányultak a magyar kisebbség ellen, melynek tagjait nagyra értékeli. Aggályait sokkal inkább politikusokkal szemben fogalmazta meg, mindenekelőtt a PSD politikusaival szemben, és pedig az alkotmány őrének szerepétől motiválva. A Nemzetközi Nagy Károly-díjat átadó igazgatóságnak változatlanul semmi kétsége afelől, hogy Klaus Iohannis személyében egy meggyőződéses és meggyőző européert tüntet ki, és nem látjuk okát ezen döntésünket megmásítani" - fűzte hozzá Jürgen Linden.

A Nagy Károly-díj Forrás: AFP/HANDOUT

Az eset azonban azért is érdekes, mert a romániai Országos Diszkriminációellenes Tanács május végén

5000 lejes (360 ezer forint) büntetést szabott ki az államfőre gyűlöletbeszédért

– ők tehát elítélték a szavaiért. Izsák Balázs felhívja rá a figyelmet, hogy

Nemrég megírtuk, hogy Linden már május 19-én is arról beszélt az Aachener Zeitungnak adott interjújában, „teljes mértékben meg van győződve arról, hogy Románia államfője egy elkötelezett európai".

Jürgen Linden a Német Szociáldemokrata Párt (SPD) színeiben 1989 és 2009 között volt Aachen polgármestere.

Az SZNT elnöke a témával kapcsolatosan elmondta, hogy a kelet-közép-európai közösségekben a rendszerváltás előtt a Nyugat-Európáról kialakított kép egy illúzió volt, így ma a valósággal kell szembenézni.

Azt is hozzátette csütörtök reggel a Kossuth Rádióban, hogy

Izsák Balázs egyben pártja csalódottságát is kifejezte, amiért tiltakozásuk ellenére is odaadják a díjat Iohannisnak.