Továbbra is feszült a helyzet az egymással háborúzó bécsi migránsok miatt

2020.07.02. 12:41

Halálosan megfenyegették Karl Nehammer osztrák belügyminisztert és Susanne Raab integrációs minisztert a bécsi zavargásokat követően. Az indulatokat feltehetően az váltotta ki, hogy mindketten felléptek a török nacionalisták ellen. A tárcavezetőket éjféltől rendőri védelem alá helyezték. Az osztrák fővárosban egy hete szabadultak el az indulatok, amikor egymással háborúzó migránsok csaptak össze.  

Egy hete Bécsben zavargások törtek ki egymással háborúzó migránsbandák között. A rendbontók Allahu Akbar kiáltásokkal támadtak a kiérkező rendőrökre is.

Az összecsapások Bécs 10. kerületében történtek, ahol elsősorban migrációs hátterű emberek laknak. A bevándorlók aránya az osztrák fővárosban átlagosan 27 százalékra tehető, itt azonban jóval magasabb ez a szám.

A HírTV felkereste a hírhedt negyedet. Egy kint élő magyar hölgy arról számolt be, hogy a zavargások óta folyamatos a rendőri jelenlét a kerületben.

A lakosok félelmét jól illusztrálja az is, hogy amikor megkérdezték őket a témával kapcsolatban, sokan nem akartak nyilatkozni. 

Súlyos összecsapások voltak a migránsbandák között Bécs 10. kerületében (illusztráció)Forrás: AFP/APA-PictureDesk/Alex Halada

Feszült a hangulat

Közben diplomáciai körökben is pattanásig feszült a hangulat. Az osztrák kancellár vasárnap bekérette a török nagykövetet hivatalába.

Sebastian Kurz elmondása szerint ugyanis a zavargások után a török elnök azzal vádaskodott, hogy az osztrák rendőrök aránytalan erőszakot alkalmaztak a török állampolgárok ellen.

Az osztrák kancellár közösségi oldalára feltöltött videóban köszönte meg a rendőrség munkáját.

Nem toleráljuk azt, hogy Törökországból Bécsbe exportálják a konfliktusokat, amik az itteni utcákra begyűrűznek. Sem az állampolgárokat, sem a hatóság embereit nem tehetjük ki ilyesminek. Éppen ezért zéró toleranciát hirdetünk ezek ellen az erőszakszervezetek ellen, és a továbbiakban is tartjuk magunkat az eddig hirdetett migrációpolitikánkhoz, mert a most tapasztalt zavargások egy elhibázott integráció és azon problémák következményei, amik a korlátlan migrációból fakadnak

- mondta az osztrák kancellár

A török nacionalisták ellen felemelte a hangját az osztrák belügy-, illetve integrációs miniszter is. Nem sokkal később a közösségi médián keresztül halálosan megfenyegették őket. A két tárcavezetőt rendőri védelem alá helyezték. A belügyminiszter úgy nyilatkozott: nem hagyják megfélemlíteni magukat. Továbbra is határozottan fellépnek a radikális politikai iszlám ellen.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK