Megtalálták a 2016-os földrengésben összedőlt olasz templom harangjait

2020.07.02. 13:41

Több méter törmelék alatt megtalálták Norcia városában a Szent Benedek-bazilika 2016-os földrengésben elveszett harangjait - jelentette Umbria tartomány műemlékvédelmi felügyelősége csütörtökön.

A bronzból öntött harangokat négy éve keresték a bazilika romjai alatt. Teljes épségben kerültek elő.

A bazilika négy harangjának megtalálása jelképesen kárpótol minden megpróbáltatásért - nyilatkozta Rosaria Mencarelli, a régió műemlékvédelmi felügyeletének vezetője. Hangsúlyozta, hogy a romeltakarítási munkák ezentúl gyorsabban tudnak haladni, mivel eddig a harangok keresése miatt óvatosan, méterről méterre dolgoztak.

Csak a homlokzat maradt meg

 Az európai védőszentként tisztelt Nursiai Szent Benedek, a bencés rend alapítója szülőházára emelt bazilika a 2016. október 30-i földrengésben omlott össze.

A bazilika a 2016-os földrengésben omlott összeForrás: AFP/Vincenzo Pinto

A templomból csak a homlokzat és a hajók tartófalainak egy része maradt meg.

Csak egy templomot állítottak azóta helyre

A 2016-os földrengéssorozat a közép-olaszországi tartományokat érintette: az első nagyobb, hatos erősségű rengésben Amatrice városa dőlt össze, az október végi 6,5-ös erősségű földmozgás epicentruma az umbriai Norcia térségében volt, január 18-án pedig egy 5,5-ös földrengés következett.

A földrengésekben több mint háromszázan meghaltak, több mint negyvenezren veszítették el otthonukat. Az utóbbi majdnem négy év alatt az összedőlt vagy megrongálódott templomok közül egyedül Marche tartományban Tolentino templomát állították helyre 2017-ben a magyar kormány segítségével.