Az egész Európai Unió számára igazságos 2021-2027-es költségvetés elfogadását szorgalmazta Andrej Babis cseh kormányfő a visegrádi csoport (V4) varsói csúcstalálkozóját követő sajtóértekezleten. Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő pedig hozzáfűzte, hogy a V4 segíteni akarja az EU-t a koronavírus utáni jövője alakításában.

A V4 országai számára fontos, hogy egész Európa minél hamarabb legyőzze a koronavírus-járványt és gazdasági állapota jó legyen - hangsúlyozta Andrej Babis.

Felhívta rá a figyelmet, a miniszterelnökök megegyeztek abban, hogy uniós színtéren törekedni fognak az összes EU-tagállam számára igazságos költségvetés elfogadására, arra, hogy a járvány utáni helyreállítási alap is megfeleljen a nemzeti gazdaságok szükségleteinek.

A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor magyar, Mateusz Morawiecki lengyel, Andrej Babis cseh és Igor Matovic szlovák miniszterelnök a V4 varsói csúcstalálkozóján tartott sajtótájékoztatón 2020. július 3-án.Forrás: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

Igor Matovic szlovák kormányfő megállapította: Lengyelország nagyon nehéz időkben veszi át a V4 soros elnökségét. Kifejtette:

a második világháború óta példa nélküli a válság, és az ilyen helyzetekben a V4-nek, az EU-nak is össze kell tartania.

Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök elmondta, hogy az egy évig tartó soros lengyel V4-elnökséget nyitó megbeszélésen a kormányfők arról beszéltek, hogy a térség országai, nagyon szolid gazdasági alapokkal rendelkezve, egyúttal tanúsítva, mennyire helytállóan tudták átvészelni a járványt, segíteni akarják az EU jövőbeni változásait.

Morawiecki konkrétan utalt a közeljövőben az uniós színtéren megvitatandó 2021-2027-es költségvetési tervre, az európai gazdaság élénkítését célzó helyreállítási alapra. Közölte azt is: a V4 egységes álláspontot képvisel a menekültek és migránsok átirányítását és az EU külső határainak védelmét illetően.