Feltehetően kínai elítéltek hajából készült fonatokat foglaltak le New Yorkban

2020.07.03. 09:52

Az amerikai szövetségi hatóságok szerdán olyan hajfonatokat és egyéb szépészeti termékeket foglaltak le New Yorkban, amelyek feltételezhetően kínai internáló táborokban őrzött rabok hajából készültek.

Az Egyesült Államok Vámügyi és Határvédelmi Ügynöksége (CBP) az AP helyi hírügynökségnek arról számolt be, hogy 13 tonnányi, mintegy 800 ezer dollár értékű terméket foglaltak le.

Brenda Smith, a CBP kereskedelmi hivatalának ügyvezető-helyettese azt mondta, az ilyen termékek előállítása nagyon súlyosan sérti az emberi jogokat. Lefoglalásukra adott utasítás világos és közvetlen jelzés mindenkinek, aki az Egyesült Államokkal akar kereskedni, hogy Amerikában nem tűrik el az ilyen tiltott és embertelen termékek forgalmazását.

Forrás: MTI/AP/Egyesült Államok Vámügyi és Határvédelmi Ügynöksége/-

Idén ez már a második alkalom, amikor ilyen kínai termékeket foglaltak le az Egyesült Államokban.

Rushan Abbas amerikai ujgur aktivista, akinek orvos nővére két éve eltűnt Kínában, és testvérét vélhetően egy munkatárborban tartják, azt mondta, az ilyen hajfonatokat viselő nőknek gondolniuk kell azokra, akik ezeket a termékeket előállítják.

A mostani szállítmányt a Lop megyei Meixin Hair Product nevű cég készítette. Egy hasonló, májusban lefoglalt küldeményt a Haolin Hair Acessories vállalat állította elő, bár a cég hajfonatairól kiderült, hogy nem emberi hajból, hanem szintetikus anyagból készültek.

Forrás: MTI/AP/Egyesült Államok Vámügyi és Határvédelmi Ügynöksége/-

Mindkét cégnek a nyugat-kínai Hszincsiang régióban van székhelye, ahol az AP jelentése szerint az elmúlt négy évben az ujgur kisebbség egymillió vagy annál több tagját vették őrizetbe. Börtönökben és internáló, átnevelő táborokban tartják fogva őket, bántalmazzák a rabokat, egyben arra kényszerítik őket, hogy tagadják meg muzulmán vallásukat és anyanyelvüket. Kínában azt gyanítják a többségében muzulmán ujgurokról, hogy eltérő kultúrájuk, nyelvük és vallásuk miatt szeparatista irányzatokat támogatnak.

A kínai külügyminisztérium cáfolta az ujgurokat fogva tartó táborok létét. A tárca egy közleményében reményét fejezte ki, hogy eljön az idő, amikor az Egyesült Államok majd másképpen tekint az eseményekre és törekedni fog a normális kereskedelmi kapcsolatok megteremtésére. Kína azt állítja, hogy a táborokban szakképzés folyik.

Forrás: MTI/AP/Wong Maye-E

Donald Trump amerikai elnök idén június 17-én aláírta, az ujgurok emberi jogairól szóló törvényt, amelyet a képviselőház május végén fogadott el. A törvény büntetőintézkedéseket tesz lehetővé az ujgur kisebbségtömeges internálásáért felelős kínai vezetők ellen. Egyéb szankciók mellett az ujgurok emberi jogainak megsértéséért felelős kínai kormánytisztviselőktől megvonnák az amerikai beutazási vízum lehetőségét.