Jövő péntektől karantén nélkül lehet Nagy-Britanniába utazni Magyarországról

2020.07.03. 22:19

Jövő péntektől (július 10.) számos államból, köztük Magyarországról karanténkötelezettség nélkül lehet beutazni Angliába - közölte a brit közlekedési minisztérium. A mostani könnyítés az Egyesült Királyságon belül csak Angliára vonatkozik, Skóciára, Walesre és Észak-Írországra tehát nem. Június 18. óta a szigetországból hazatérő magyaroknak sem kell karanténba vonulniuk. Ez viszont a teljes Egyesült Királyságra érvényes. 

A tárca által péntek délután közzétett teljes listán - 14 brit tengerentúli terület mellett - 59 olyan ország szerepel, amelyek esetében a brit kormány július 10-étől feloldja az Angliába beutazókra érvényes, 14 napos elkülönítést előíró karanténszabályozást. 

A karantén-előírás alól mentesített országok között van mások mellett Magyarország,  Csehország, Szlovákia, Lengyelország, Németország, Franciaország, Spanyolország és Olaszország.
Portugália, Svédország, az Egyesült Államok és Kína, a közép- és kelet-európai EU-országok közül Bulgária és Románia nem szerepel a listán. Nem vonatkozik a karantén-előírás enyhítése Oroszországra sem.

A londoni Tower-hídForrás: MTI/EPA/Vickie Flores

A minisztérium hangsúlyozta, hogy az angliai karanténkötelezettség alól azok a beutazók mentesülhetnek, akik az érkezésük előtti 14 napban nem jártak olyan országokban, amelyek nem szerepelnek az angliai karantén-előírás alól mentesített országok listáján. 

A többieknek addig kell Angliában karanténban tartózkodniuk, amíg nem telik el 14 nap attól a naptól számítva, amikor elhagyták a mentesítési listán nem szereplő országokat.

A mentesített országokból Angliába beutazók a karantén-előírás jövő pénteki feloldása után is kötelesek lesznek megadni a határőrizeti hatóságoknak elérhetőségeiket, és be kell számolniuk arról, hogy az előző 14 napban mely országokban vagy térségekben jártak.

A tárca a tájékoztatásban kiemeli azt is, hogy az enyhítés az Angliába érkezőkre vonatkozik, az Egyesült Királyság többi nemzete, vagyis Skócia, Wales és Észak-Írország kormányai saját hatáskörükben döntenek arról, hogy mely országok esetében mentesítik a beutazókat a karanténkötelezettség alól. 

A közlekedési minisztérium pénteki bejelentésével egy időben a brit külügyminisztérium is módosította azt a felhívását, amelyben a legszükségesebb eseteken kívül eddig minden külföldi utazástól eltanácsolta a brit állampolgárokat.

A külügyi tárca péntek délutáni közleménye szerint ez a felhívás július 4-től, vagyis már szombattól nem érvényes azokra az országokra, amelyeknek a felkeresése immár nem jelent "elfogadhatatlanul magas kockázatot" a brit utazókra.

A külügyminisztérium által közzétett listán jórészt ugyanazok az országok és területek szerepelnek - így Magyarország is -, amelyekből a közlekedési minisztérium pénteki döntése alapján jövő péntektől karanténkötelezettség nélkül be lehet utazni Angliába. 

Mindezek alapján a brit külügy szombattól nem tanácsolja el a briteket ezeknek az országoknak - köztük Magyarországnak - a felkeresésétől. Aki viszont már szombaton vagy a legközelebbi napokban elutazik ezekbe az országokba, a közlekedési minisztérium pénteki rendelete alapján csak jövő péntektől térhet vissza Angliába úgy, hogy érkezése után nem kell két hétre karanténba vonulnia. 

A közlekedési tárca közölte: a brit kormány elvárása az, hogy az angliai beutazási karanténkötelezettség alól felmentett országok szintén ne kötelezzék elkülönítésre a hozzájuk érkező briteket.

A minisztérium hangsúlyozta, hogy a karantén-előírás alól mentesített országok listáját a brit kormány folyamatos felülvizsgálat alatt tartja, és ha az egészségügyi kockázatok valahol ismét nőnének, annak az országnak vagy térségnek az esetében ismét bevezethető az elkülönítési előírás. 

A karantén-előírás megszüntetése a mentesített országokból vasúton, hajóval vagy repülőgéppel Angliába érkezőkre egyaránt vonatkozik. 

A brit kormány június 8-án léptette életbe az elkülönítési rendelkezést, amelynek alapján jelenleg kéthetes karanténba kell vonulniuk a külföldről Nagy-Britanniába érkezőknek, köztük a brit állampolgároknak is.

A kormány akkori indoklása szerint az intézkedés célja annak megakadályozása volt, hogy a már visszavonulóban lévő nagy-britanniai koronavírus-járvány a külföldről behurcolt fertőzések miatt ismét fellángoljon. 

Arra, aki nem tartja magát a karantén-előíráshoz, a hatóságok Angliában ezer font (390 ezer forint) pénzbüntetést szabhatnak ki. A brit turisztikai és a repülési ágazat legnagyobb vállalatai élesen bírálták a karanténintézkedést, és összehangolt jogi eljárást kezdeményeztek azzal a céllal, hogy bíróság kötelezze a kormányt a szabályozás visszavonására.

A hazatérő magyar állampolgároknak Magyarországon nem kell karanténba vonulniuk

A londoni magyar nagykövetség információi alapján, magyar állampolgárok Magyarországra bármikor, bármilyen körülmények között hazatérhetnek, június 18. óta már az otthoni karanténkötelezettség is megszűnt rájuk nézve.  Ugyanakkor a világjárványra tekintettel Európa-szerte továbbra is érvényben lehetnek bizonyos fokú korlátozó intézkedések, amely a szokásosnál nehezebbé teszi a közlekedést az Egyesült Királyság és Magyarország között is.

A légi járatok ugyan továbbra is korlátozottak, de folyamatos a légi közlekedés Magyarországra. Erről részletesebb tájékoztatást itt lehet olvasni.