Szijjártó Péter: Meg kell akadályoznunk az újabb migrációs hullámokat, le kell zárni a migrációs útvonalakat

2020.07.03. 12:58

Meg kell akadályoznunk az újabb migrációs hullámokat, le kell zárni a migrációs útvonalakat - szögezte le Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, miután hivatalában fogadta Evarist Bartolót, a Máltai Köztársaság kül- és európaügyi miniszterét.

Szijjártó Péter elmondta, tárgyalásaik fókuszában az állt, hogy a világjárvány könnyen okozhat újabb Európába irányuló migránshullámokat, mivel egyes afrikai, illetve ázsiai országokban, ahol amúgy is rossz volt a gazdasági helyzet, gyenge volt az egészségügyi ellátás színvonala, ott a koronavírus tovább ronthat a körülményeken.

A miniszter arról is beszélt, hogy a fő migrációs útvonal Líbián keresztül vezet, amely háborútól sújtott, instabil ország, és önmaga nem tudja megakadályozni az Európába tartó migrációt. Továbbá hozzátette, hogy ezért európai forrásból meg kell erősíteni a líbiai parti őrséget, ehhez a visegrádi országok 35 millió eurót ajánlottak fel.

A tárcavezető elmondta, hogyha Líbia nem tudja megakadályozni a migránsok hajóra szállását, akkor az embercsempész-hálózatokkal összejátszó NGO-k miatt Európába jutnak.

Mi, magyarok és máltaiak pontosan tudjuk, milyen hatása van az illegális migrációnak (...), ezért erőteljesen képviseljük azt az álláspontot, hogy a migrációt nem menedzselni, hanem megállítani kell - hangsúlyozta a miniszter, utalva arra, hogy Máltához hasonlóan Magyarország is a schengeni övezet külső határa.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter beszél Evarist Bartolo máltai kül- és EU-ügyi miniszterrel közösen tartott sajtótájékoztatóján a Külgazdasági és Külügyminisztériumban.Forrás: MTI/Balogh Zoltán

Felhívta a figyelmet arra is, hogy Brüsszelben zajlik annak a 2000-ben aláírt migrációs és fejlesztési megállapodásnak az újratárgyalása, amelyet az Európai Unió afrikai, csendes-óceáni és karibi országokkal kötött. Hozzátette, hogy erre a megállapodásra nyugat-európai országok úgy hivatkoznak, hogy az legális migrációs csatornákat épít ki a munkaerő importálása érdekében. Szijjártó Péter szerint ez az érvelés teljesen tarthatatlanná vált a nyugat-európaiak részéről, miután a koronavírus-járvány miatt európai emberek milliói veszítették el a munkahelyüket.

Szólt arról is, hogy Magyarország és Málta között szabadon lehet utazni, hetente hat repülőjárat köti össze a két országot. Hozzátette, hogy tavaly 38 ezer magyar turista járt Máltán. Azt kérte azoktól a magyaroktól, akik idén úgy döntenének, hogy Máltán töltik a szabadságukat, tartsák be a helyi szabályokat.

Szijjártó Péter és Evarist Bartolo máltai kül- és EU-ügyi miniszter találkozója.Forrás: MTI/Balogh Zoltán

Felidézte, hogy a kormány korábban döntött arról, hogy a 9-11. évfolyamos diákok nyelvtanulás céljából külföldön két hetet eltölthetnek, az egyik e célra kijelölt ország Málta. Hozzátette, hogy 8300 diák jelentkezett, hogy Máltán tanulna angolul, és ha a vírushelyzet lehetővé teszi, a jövő tanévtől elkezdődhetnek a kurzusok. Ezért, valamint a Máltán élő 3000 magyarra tekintettel, Magyarország képviseletet nyitott a múlt évben Vallettában, a képviselet létszámát pedig most megerősítik.

Evarist Bartolo azt hangsúlyozta, hogy Líbia 1700 kilométeres partszakaszát egyetlen hajóval védi, és nem lehet egyetlen hajóra bízni Európa védelmét. Kijelentette, hogy ez nem máltai ügy, ez európai ügy. Hozzátette, hogy európa déli határa nem védett, az Európai Unió védeni sem próbálja azt.

Evarist Bartolo máltai kül- és EU-ügyi miniszter a Külgazdasági és Külügyminisztériumban tartott sajtótájékoztatón.Forrás: MTI/Balogh Zoltán

A máltai miniszter a gazdasági migránsokat nevezte a legnagyobb problémának, és rámutatott, hogy megváltoztak a körülmények a koronavírus-járvány következtében, már nemcsak azokban az országokban vannak nehéz körülmények, amelyekből útnak indulnak a migránsok, hanem a fogadó országokban is. Kitért arra is, hogy nem szabad az afrikaiak legjobb tehetségeit elhalásznia Európának, mert nekik, az afrikai országoknak is szükségük van tehetséges emberekre. Megjegyezte, hogy Afrika vezetői ugyanezt az álláspontot képviselik.

A magyar külgazdasági és külügyminiszter és a máltai kül- és EU-ügyi miniszter közös sajtótájékoztatója Budapesten.Forrás: MTI/Balogh Zoltán

Az afrikai fiataloknak Afrikában kell megélniük a jövőjüket (...), nem lenne fair, ha ide vonzanánk őket - fogalmazott.

 Az európai pénzügyi keretről szólva Evarist Bartolo azt mondta, hogy a kis országok "nem hordozhatják a hátukon" a nagyobb országokat, és nem büntethetők, amiért betartották a szabályokat, intézkedéseket hoztak a költségeik kordában tartására. Elmondta, elfogadhatatlan, hogy a nagyobb országokra ne vonatkozzon ez a logika, "nem fizethetjük meg mások hibáit".

Szijjártó Péter és Evarist Bartolo kezet fognak.Forrás: MTI/Balogh Zoltán

Szijjártó Péter újságírói kérdésre ugyancsak arról beszélt, hogy nem lehetnek a helyreállítási alap kárvallottjai azok az országok, amelyek csökkentették az államadósságukat, a költségvetési deficitet, a munkanélküliséget és fegyelmezettek maradtak. Továbbá arról is beszélt, hogy az Európai Unió német soros elnökségétől a nyugat-balkáni bővítési folyamat felgyorsulását várja.