Megkezdődött pénteken távollétükben egy isztambuli bíróságon 20 szaúdi gyanúsított tárgyalása Dzsamál Hasogdzsi szaúdi ellenzéki újságíró 2018 őszi meggyilkolásának ügyében - jelentette az Anadolu török állami hírügynökség.

Tizennyolc embert előre kitervelten és különös kegyetlenséggel elkövetett emberöléssel, további kettőt - Ahmed al-Aszírit, a szaúdi hírszerzés akkori helyettes vezetőjét, valamint Szaúd al-Kahtánit, Mohamed bin Szalmán szaúdi trónörökös bizalmasát, volt tanácsadóját - pedig bűnpártolással vádolnak. Az ügyészség mindannyiukra súlyosbított életfogytiglani börtönbüntetést kért. Az érintettekkel szemben nemzetközi elfogatóparancs van érvényben.

Dzsamál HasogdzsiForrás: AFP/Mohammed Al-Shaikh

Nem jött ki élve a követségről

Dzsamál Hasogdzsit 2018. október 2-án minden valószínűséggel egy szaúdi halálbrigád gyilkolta meg brutális módon Szaúd-Arábia isztambuli főkonzulátusán. A török titkosszolgálat felvételei szerint a Rijádból érkező csapat már az épületben várt a 60 éves újságíróra, akit szinte azonnal legyűrtek és

megfojtottak, holttestét pedig feldarabolták és eltüntették.

A The Washington Post című amerikai napilap szaúdi királyi körökben bennfentesnek számító, de rendszerkritikus újságírója azért ment az isztambuli külképviseletre, hogy hivatalos dokumentumokat intézzen közelgő esküvője előtt. Akkori menyasszonya, a török állampolgárságú Hatice Cengiz, kint várakozott, de már nem látta kijönni a vőlegényét.

A pénteki tárgyaláson Cengiz is vallomást tesz.

A CIA szerint bin Szalmán adta ki a parancsot

A vádirat szerint a halálbrigádot Aszíri és Kahtáni bízta meg a gyilkossággal, illetve látta el utasításokkal. A gyanúsítottak kezdettől fogva egyetértettek abban és közösen el is határozták:

ha Hasogdzsi ellenzi, hogy hazavigyék, végeznek vele - áll a dokumentumban.

Az eset nemzetközi felzúdulást váltott ki. Az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) és nyugati kormányok úgy vélik, hogy az újságíró eltüntetésére valószínűleg Mohamed bin Szalmán adta ki a parancsot.

Rijád kezdetben mindent tagadott, majd végül azt állította, hogy a gyilkosság a Hasogdzsi hazahurcolására küldött osztag tagjainak önkényes döntése volt, és az újságíró dulakodás közben halt meg.

Az ENSZ független vizsgálatot szorgalmaz

A sivatagi királyságban tavaly januárban 11 ember ellen eljárás indult.

Decemberben öt vádlottat halálra ítéltek, további háromra pedig 24 év börtönbüntetést róttak ki. A szaúdi főügyész szerint nem találtak elegendő bizonyítékot ahhoz, hogy vádat emeljenek Kahtáni ellen, továbbá elengedték Aszírit, valamint Ahmed al-Otejbít is, aki a gyilkosság idején az isztambuli főkonzulátus vezetője volt.

Szeptember végén Mohamed bin Szalmán koronaherceg még úgy fogalmazott: ő viseli a felelősséget Hasogdzsi meggyilkolásáért, mert az ő vezetése alatt történt a dolog, azt viszont továbbra is tagadta, hogy ő rendelte volna el a gyilkosságot.

Az ENSZ "független és pártatlan vizsgálatra" szólított fel az ügyben.