Százhatvan fölé nőtt péntekre a mianmari jádebánya-baleset halálos áldozatainak száma hivatalos közlések szerint.

A katasztrófa az északi Kacsin államban lévő Hpakant helység közelében történt csütörtökön. A szerencsétlenül járt bányászok a kisebb jádeköveket gyűjtötték egy meddőhányón, amikor az velük együtt belecsúszott egy tóba. A korábbi napokon heves esők voltak a környéken.Az áldozatok száma még mindig nőhet, mert több holttest lehet még az iszapban. Keresésük folytatódik - közölték.

Mentőalakulat tagjai és önkéntesek viszik az egyik áldozat holttestét az ország északi részén fekvő Hpakantban az előző napon történt földcsuszamlás helyszínén 2020. július 3-ánForrás: MTI/AP/Zaw Moe Htet

A féldrágakőben gazdag térségben több illegális bánya üzemel, amelyekben munkavédelmi szabályozás gyakorlatilag nincs. A bányászok jórészt szegény vendégmunkások az ország különböző részeiből, akik a kőfejtők mellett, sátrakban laknak. Gyakoriak a hasonló balesetek. Az itt bányászott jáde nagy részét Kínába exportálják.A tájékoztatási minisztérium egyik helyi tisztviselője közölte, hogy 43 bányászt élve ki tudtak menteni, és kórházba szállították őket. A halottaknak csak a felét tudták eddig azonosítani - tette hozzá.

A tagállami kormány és a drágakőtermelő vállalkozások szövetsége 80 ezer dollárnak megfelelő összeget (25 millió forint) oszt szét segélyként az áldozatok hozzátartozóinak - mondta a tisztviselő.