Jónak nevezte a Visegrádi Együttműködés (V4) országainak elmúlt egy évét Orbán Viktor miniszterelnök pénteken Varsóban, a kormányfők csúcstalálkozóját követő sajtótájékoztatón. Lengyelország július 1-jén vette át a V4-ek elnökségét Csehországtól, amely egy éven át látta el az elnöki feladatot.

Jó évet zár a V4, európai összehasonlításban mind a négy ország jól kezelte a járványt, így az első csatát megnyerték - mondta Orbán Viktor.

A kormányfő kiemelte, hogy a második csata a munkahelyek megőrzése, a gazdasági növekedés megindítása.Mind a négy ország ellenőrzés alatt tartja az államadósságát, nem miattuk van most szükség rendkívüli európai pénzügyi tervre - tette hozzá.

Orbán Viktor azt mondta, hogyMagyarország ösztönösen ellenzi a közös hitelfelvételt, de vannak országok, amelyeknek most segíteni kell, ezért elfogadják az uniós megközelítést, hogy hitelt vegyenek fel.

Orbán Viktor kifejtette, hogy ugyanakkor tény, hogy jelenleg messze vannak a megállapodástól. Most a tagállamok között egy okos pénzügyi szövetségre van szükség, és a jelenlegi javaslat ettől messze áll - mondta.

Orbán Viktor miniszterelnök a visegrádi csoport varsói csúcstalálkozóján tartott sajtótájékoztatón 2020. július 3-ánForrás: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

Orbán Viktor azt is mondta, hogy Lengyelországnak kulcsszerepe lesz a tárgyalásokon, hiszen most vette át a V4 vezetését, így nagyobb felelősség nyomja a lengyel kormányfő vállát, mintha csak a saját országáért tárgyalna.A miniszterelnök azt mondta, hogy bíznak a tárgyalások sikerében és abban, hogy mindenhol olyan vezetők kerülnek meghatározó pozíciókba, akik gazdaságorientált gondolkodásúak és képesek rendbe hozni országuk gazdaságát a járvány után.

A magyar kormányfő azt is mondta, hogy azért szurkol Donald Trump amerikai elnöknek is, mert meglátása szerint csak ő képes rendbe hozni az amerikai gazdaságot a járvány után.

Magyarországon elfogadták a 2021-es költségvetést, és extra európai uniós pénzek nélkül alkották meg ezt a büdzsét.

Andrzej Duda lengyel elnök (középen), valamint Andrej Babis cseh (bal szélen), Orbán Viktor magyar, Mateusz Morawiecki lengyel (jobbról a második) és Igor Matovic szlovák miniszterelnök (jobb szélen) a visegrádi csoport (V4) varsói csúcstalálkozóján 2020. július 3-ánForrás: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

Az uniós tárgyalásokról szólva kitért arra is, hogy a tartalom és a minősége fontosabb, mint az idő.
Ritka az, amikor nagy tapasztalattal rendelkező pénzügyminiszterek vezetik a V4-et, de ez történt az elmúlt egy évben a cseh elnökség alatt, és ez lesz most is, így nagy reményeket fűznek a lengyel elnökséghez - fejtette ki Orbán Viktor.

Orbán Viktor azt mondta, hogy azt kérte a lengyel kormányfőtől, hogy a migrációra is legyen gondja a V4-nek.

Magyarországon látják, mi történik, a migráció folyamatosan erősödik, egyre több embercsempészt fognak el, az illegális belépési kísérletek száma nő és a járvány miatti megbetegedések száma emelkedik a migrációs útvonalon - sorolta.

Hangsúlyozta: először a járvány leküzdése, majd a gazdaság újraindítása, valamint a migrációs helyzet kezelése lesz a feladat, és a V4 elnökségét most átvevő Lengyelország mindebben számíthat Magyarország teljes támogatására.

Varsó, 2020. július 3. A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor magyar, Mateusz Morawiecki lengyel, Andrej Babis cseh és Igor Matovic szlovák miniszterelnök a visegrádi csoport (V4) varsói csúcstalálkozóján tartott sajtótájékoztatón 2020. július 3-ánForrás: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

Kérdésre válaszolva Orbán Viktor arról is beszélt, hogy az uniós pénzügyi tervet illetően egyelőre jól állnak: a cseh miniszterelnök egységes V4-et ad át lengyel kollégájának, aki remélhetőleg meg is tartja ezt az egységet.Úgy látja, az európai pénzügyi terv más, mint ami eddig volt.

A hétéves költségvetés esetében ugyanis minden tagállam befizet valamennyit, van ország, amely nagyobb és gazdagabb, ezért többet, más ország pedig kevesebbet - mondta.

Andrzej Duda lengyel elnök (középen), valamint Andrej Babis cseh (bal szélen), Mateusz Morawiecki lengyel (balról a második), Igor Matovic szlovák (jobbról a második) és Orbán Viktor magyar miniszterelnök a visegrádi csoport (V4) varsói csúcstalálkozóján 2020. július 3-ánForrás: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

A miniszterelnök közölte, hogy amit azonban most csinálnak, az más, ide nem fizet be senki semmit, így nincs elsőbbsége senkinek, ezt a pénzt együtt állítják elő, azaz az EU hitelből állítja elő, tehát nincsenek befizetők, akiknek nagyobb lehet a hangjuk, és senki nem mondhatja, hogy az ő hangja erősebb, mert több pénzt ad.A miniszterelnök szerint olyan okos pénzügyi terv kell, amely mindenkinek jó, és senkinek nincs előjoga a terv tartalmának meghatározásában, ezért más természetű a vita, mint amilyet a költségvetésről szoktak folytatni.

Ebben a vitában kell győzelemre vezetnie a V4-et a lengyel kormányfőnek, és remélhetőleg ez sikerülni is fog neki - mondta Orbán Viktor.