Szlovénia három országot levett a biztonságos országok listájáról a koronavírus terjedése miatt

Koronavírus, vírus, Szlovénia, kesztyű, korona, fertőzés, járvány, egészségügy, betegség, illusztráció, védőfelszerelés, ellenőrzés, maszk, arcmaszk, védőmaszk
Egy egészségügyi dolgozó testhőmérsékletet mér a szlovéniai Kranjban található Közösségi Egészségügyi Központ egyik bejáratánál 2020. március 23-án.
Vágólapra másolva!
A szlovén kormány pénteki döntése alapján szombattól Horvátország, Csehország és Franciaország lekerül a biztonságos országok listájáról, miután ezen országokban nőtt a koronavírussal fertőzöttek száma az elmúlt két hétben - írta a helyi sajtó.
Vágólapra másolva!

Az említett országok úgynevezett sárga listára kerülnek, ami annyit jelent, hogy nem biztonságos odautazni.

Egy egészségügyi dolgozó testhőmérsékletet mér a szlovéniai Kranjban található Közösségi Egészségügyi Központ egyik bejáratánál Forrás: AFP/Jure Makovec

Azoknak az állampolgároknak,

akik ezekből az országból érkeznek Szlovéniába, meg kell indokolniuk utazásuk célját.

Ez lehet üzleti vagy más gazdasági érdekeltség, vagy mert ott ingatlanuk van. Amennyiben turistaként érkeznek az országba, a szállásfoglalásról igazolást kell felmutatniuk a határon.

A nem uniós állampolgároknak Szlovéniában két hét karanténba kell vonulniuk.

Magyarország zöld listán van

Zöld listára kerül ugyanakkor Belgium és Hollandia, amely eddig nem volt a kedvezményezett országok listáján. Ezekből az országokból korlátozás nélkül be lehet utazni Szlovéniába. A szomszéd országok közül Magyarország, Ausztria és Olaszország is ezen a listán szerepel.

A szlovén kormány a közegészségügyi intézet javaslatára kéthetente felülbírálja azon országok listáját, amelyek korlátozások nélkül léphetik át a szlovén határt. A zöld, sárga és vörös listán szereplő államokat az alapján határozzák meg, hogy százezer főre vetítve hány fertőzöttet diagnosztizáltak az elmúlt két hétben.

A kabinet által közzétett legfrissebb adatok szerint az elmúlt 24 órában 16-tal 1649-re nőtt az új koronavírussal diagnosztizált fertőzöttek száma.

Új halálesetet nem regisztráltak,

a járvány halálos áldozatainak száma 111 fő maradt. A diagnosztizált betegek közül mindössze tízen vannak kórházban, közülük senkit nem ápolnak intenzív osztályon.

Horvátországban ismét nő az új esetek száma

Eközben a szomszédos Horvátországban ismét emelkedett a fertőzések és halálozások száma.

A válságstáb jelentése szerint csütörtökön 96-tal nőtt az új fertőzöttek száma, elérve a 3008-at, és két új halálesetet regisztráltak, így a járvány áldozatainak száma 112-re nőtt. Horvátországban utoljára a legtöbb napi esetet, szintén 96-ot, április 1-jén jegyezték, de akkor nem volt halálos áldozata a járványnak.

A fertőzések száma június közepén kezdett növekedni,

azt megelőzően egy hónapig nulla és három között volt az új megbetegedések száma. Az első fertőzés négy hónappal ezelőtti megjelenése óta 2168 beteget nyilvánítottak gyógyultnak. A diagnosztizált betegek közül 88-an vannak kórházban, közülük négyen lélegeztetőgépen. Az aktív betegek száma 728.

Zágráb és Ljubljana április végétől és május elejétől szigorú óvintézkedések mellett fokozatosan feloldotta a korlátozásokat és újraindította a gazdaságot, valamint megnyitotta határait több európai uniós ország állampolgára előtt.