Mateusz Morawiecki: A helyi beruházások adhatnak lendületet a lengyel gazdaságnak

2020.07.04. 18:09

A koronavírus-járvány okozta válságból a kis, közepes és nagy beruházások segítségével lehet kilábalni, mondta Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök szombaton Mragowoban. Hozzátette, azt szeretné, ha a helyi beruházások adnának lendületet a gazdaságnak.

A miniszterelnök arról beszélt - miután Mragowo önkormányzati tisztviselőivel tárgyalt -, hogy válsághelyzetben általában csökken a beruházások száma, ám véleménye szerint Lengyelország sokkal jobban kezeli a gazdasági válságot, mint a nyugat-európai országok - írja a V4NAnemzetközi hírügynökség. Példaként említette, hogy míg a 10 millió lakosú Portugáliában csaknem 200 ezerrel nőtt a munkanélküliek száma, addig a 38 milliós Lengyelországban csak 92 ezerrel emelkedett ez a szám.

Kiemelte, külön alapot hoznak létre a vállalkozások és munkahelyek megvédésére, és külön támogatják a helyi beruházásokat és az önkormányzatokat is.

Elmondta, a Helyi Beruházási Alap pénzeszközei felhasználhatók infrastruktúra-, iskola- vagy kórházfejlesztésre, de helyi magánprojektek is támogathatók belőle.

Azt szeretném, hogy ezek a helyi beruházások lendületet adjanak a gazdaságnak és az önkormányzatoknak is - fogalmazott a kormányfő.