Óriási eső volt Japánban, többen eltűntek

2020.07.04. 09:15

Tucatnyian eltűntek Japán déli részén szombaton a heves esőzések okozta földcsuszamlások és árvizek miatt, sokan a háztetőkön várták a mentőket.

A Kjúsú szigeten fekvő Kumamoto és Kagosima prefektúrában több mint 75 ezer embert kellett kimenekíteni az otthonából az éjszakai nagy esőzések miatt. 

A pusztítás nyomai az árvíz levonulása után a Kumamoto prefektúrában fekvő Hitojosiban 2020. július 4-én. Tucatnyian eltűntek Japán déli részén a heves esőzések okozta földcsuszamlások és árvizek következtében, közel 75 ezer embert kellett evakuálniForrás: MTI/AP/Kyodo News/Szato Juki

Az NHK televízió felvételein látni lehetett, amint a Kuma folyóból kiáradó iszapos víz nagy területeket borít el Hitojosiban. Sok autónak az ablakáig ért a víz. A földcsuszamlások miatt házak dőltek össze, az ár kicsavart fákat sodort el. Többen egy üzlet tetején várták a mentőket.

Az NHK jelentése szerint 13 ember eltűnt. 

Kumamotói illetékesek közölték, hogy még tart a károk felmérése.

Légi felvétel a megáradt Kuma folyóról és az elárasztott területekről a Kumamoto prefektúrában fekvő Hitojosiban 2020. július 4-én. Tucatnyian eltűntek Japán déli részén a heves esőzések okozta földcsuszamlások és árvizek következtében, közel 75 ezer embert kellett evakuálniForrás: MTI/AP/Kyodo News/-

Abe Sindzó kormányfő egy csoportot állított fel az eltűntek keresésére. A japán meteorológiai hivatal korábban figyelmeztetett a Tokiótól mintegy 1000 kilométerre délre fekvő Kumamoto egyes részein várható heves zivatarokra.

Kabasima Ikuo, Kumamoto kormányzója elmondta, hogy a hadsereg segítségét kérte a mentéshez.