Jelentős károkat okozott a natanzi nukleáris létesítményben az a tűz, amely csütörtökön ütött ki a központban, és ez a fejlettebb centrifugák fejlesztésére is hatással lehet.

Behrúz Kamalvandi, az iráni atomenergia-ügynökség szóvivője elmondta, hogy Irán a sérült épületet nagyobbra és korszerűbbre cseréli. Egyelőre nem tudni, hogy mi okozta a tüzet. A Reuters hírügynökségnek név nélkül nyilatkozó iráni források szerint a legvalószínűbb az, hogy kibertámadás.

Forrás: AFP/Handout

Az iráni hatóságok egyelőre csak annyit közöltek, kiderítették, hogy mi okozta a balesetet, de csak később hozzák nyilvánosságra, hogy szerintük mi történt.

Kamalvandi azt mondta,

az anyagi kár ugyan jelentős, de a tűznek nincs áldozata.

A natanzi urándúsító központ nagy része a föld alatt található, és egyike azoknak a létesítményeknek, amelyeket a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség ellenőriz.

Az izraeli védelmi minisztérium vasárnap közölte, hogy

nem szükségszerűen Izrael áll minden rejtélyes iráni incidens hátterében.

Ali Reza Tangsziri ellentengernagy, az iráni Forradalmi Gárda haditengerészetének vezetője a nap folyamán bejelentette, hogy országa föld alatti "rakétavárosokat" épített a Perzsa-öböl és az Ománi öböl partvonala mentén. Figyelmeztetett, hogy ezek rémálommá válhatnak az iszlám köztársaság ellenségei számára.

Az iráni hatóságok már korábban is tettek említést ilyen létesítmények létezéséről. Állításuk szerint Irán minden tartományában vannak, eddig azonban csak három helyét ismertették, és azt is először hozták nyilvánosságra, hogy ilyen bázisokat telepítettek a partvonal mentén.