A győztes HDZ megkapja a támogatást a parlamenti többséghez

PLENKOVIC, Andrej horvátországi választások
Andrej Plenkovic horvát miniszterelnök, a jobboldali kormányzó Horvát Demokrata Közösség (HDZ) elnöke ünnepel támogatóival Zágrábban 2020. július 5-én, miután pártja győzött az előrehozott parlamenti választásokon.
Vágólapra másolva!
A vasárnapi parlamenti választásokon győztes, de abszolút többséget nem szerzett Horvát Demokratikus Közösségnek (HDZ) a vele eddig is kormánykoalícióban lévő liberális Horvát Néppárt (HNS), valamint a Reformisták és a kisebbségi képviselők támogatásának köszönhetően megvan a parlamenti többsége - jelentette be hétfőn Twitter-oldalán Marko Milic kormányszóvivő.
Vágólapra másolva!

A választási eredmények közel százszázalékos feldolgozottsága alapján

a HDZ a diaszpóra képviselőivel együtt 69 mandátumot szerzett.

Andrej Plenkovic horvát miniszterelnök, a jobboldali kormányzó Horvát Demokratikus Közösség (HDZ) elnöke ünnepel támogatóival Zágrábban 2020. július 5-én, miután pártja győzött az előrehozott parlamenti választásokon. Forrás: MTI/EPA/Antonio Bat

- közölte a szóvivő.

A szerb kisebbségi pártnak (SDSS) három képviselője ül a parlamentben.

Milorad Pupovac, a SDSS elnöke a sajtónak úgy nyilatkozott: kedden ülésezik a párt elnöksége, ahol megvitatják a következő lépéseket, valamint arról a megbeszélésről is szó lesz, amelyet Plenkoviccsal folytatott hétfőn. Pupovac hozzátette ugyanakkor:

valószínű, hogy az, ami négy évvel ezelőtt közelebb hozta őket a HDZ-vel, most is közelebb hozza őket egymáshoz.

Furio Radin olasz kisebbségi képviselő bár támogatásról biztosította Plenkovicot, egy feltételt állított. Azt, hogy a HDZ nem léphet koalícióra a radikális jobboldallal, azaz a választásokon harmadikként befutott Haza Mozgalommal.

Radimir Cacic, a Reformisták egyetlen mandátumot szerzett képviselője szerint

a baloldalnak nincs ereje átvenni a hatalmat, és úgy vélte, a jobbközép most valóban jobbközéppé válhat.

Az alkotmány szerint Horvátországban az államfő írja ki a parlamenti választásokat és hívja össze a parlament első plenáris ülését. Továbbá ő bízza meg kormányalakítással is azt a kormányfőjelöltet, aki a legtöbb képviselő bizalmát élvezi.

Davor Bernardic, a horvát Szociáldemokrata Párt elnöke (k) a sajtó képviselőinek nyilatkozik Zágrábban 2020. július 5-én, miután nyilvánosságra hozták az előrehozott parlamenti választások eredményét. Július 6-án, pártja választási veresége után rendkívüli sajtótájékoztatóján bejelentette, hogy lemond a vezetésről, és nem indul a pártelnöki tisztségért. Forrás: MTI/EPA/Daniel Kasap

Bár Zoran Milanovic elnök már a választások éjszakáján beszélt Plenkoviccsal és Davor Bernardiccsal, a szociáldemokraták elnökével, még nem jelölte ki a konzultációk időpontját.