A radikális baloldal ledöntötte Frederick Douglass szobrát

Vágólapra másolva!
Tovább folytatódik a radikális baloldal rombolása és történelemhamisítása. A múlt hét végén ledöntötték a New York államban lévő Rochesterben található Frederick Douglass 19. századi fekete bőrű emberi jogi aktivista szobrát - jelentette hétfőn az amerikai közszolgálati rádió (NPR).
Vágólapra másolva!

Douglass jelentős alakja az amerikai történelemnek. Maga is rabszolga volt Marylandben, majd elmenekülése után a rabszolgaság eltörléséért küzdő, úgynevezett abolicionista mozgalom vezetőjévé vált Massachusetts és New York államokban. Híressé váltak a rabszolgaság elleni beszédei és írásai, köztük három önéletrajzi regénye a rabszolgaságról és az amerikai polgárháborúról (1861-1865) is.

Rochesterben, amely New York állam északnyugati részén fekszik, és a tagállam harmadik legnépesebb városa, a belvárosban állt a szobra.

Egy közeli szurdokban találták meg, megrongálva.

Ledöntéséért senki nem vállalta a felelősséget. Az NPR jelentése szerint

feltételezhetőn július 5-én, vasárnap döntötték le. Ez a nap egyben az évfordulója volt annak a híres Douglass-beszédnek is, amely 1852-ben hangzott el, és amelyben az aktivista arról szólt, hogy az Egyesült Államok függetlenségének július 4-i ünnepe az afroamerikai rabszolgák számára nem sokat jelent.

A 19. század végén készített szobrot gondozó csoport vezetője, Carvi Eison hétfőn úgy nyilatkozott: új szobrot állítanak Douglassnek.

Donald Trump az esettel kapcsolatban Twitteren azt írta:

Az elmúlt napokban és hetekben az amerikai konföderáció személyiségeinek - politikusainak és katonáinak - több szobrát ledöntötték, vagy a helyi politikai vezetők utasítására elszállították eredeti helyükről. De

meggyalázták a rabszolgákat felszabadító Abraham Lincoln elnök szobrát is Chicagóban vagy a szövetségi fővárosban, Washingtonban, vasárnap pedig a marylandi Baltimore-ban ledöntötték és a kikötő vizébe hajították a földrészt felfedező Kolumbusz Kristóf szobrát.