Szicíliában feszültséget kelt a migránscsoportok érkezése és karantén alá helyezése

2020.07.06. 20:05

A migránsoknak fenntartott karanténhajó eltávolítását követelte a szicíliai Porto Empedocle kormánypárti polgármestere hétfőn, miután újabb 180 fős migránscsoportot készülnek áthelyezni az olasz kikötővárosban állomásozó karanténhajóra.

Ida Carmina, a valamivel kevesebb mint tizenhétezer lakosú Porto Empedocle első embere felhívást intézett a római kormányhoz a kikötőben állomásozó Moby Zaza karanténhajó azonnali eltávolítására.A kormánypárti Öt Csillag Mozgalom (M5S) polgármestere Giuseppe Conte miniszterelnököt és Luciana Lamorgese belügyminisztert a szicíliai partokra hívta, hogy személyesen mérjék fel a helyzetet. Kijelentette, hogy a majdnem ezer kilométerre levő Rómából teljesen másnak tűnik a helyzet, mint ahogy a valóságban van. Ida Carmina szerint

Porto Empedocle lakossága belefáradt abba, hogy szótlanul tűrje a felülről utasítgató római kormánytól rá erőszakolt intézkedéseket.

A nyílt vizen állomásozik a Moby Zaza nevű karanténhajó a szicíliai Porto Empedocle kikötőjében 2020. július 6-án.Forrás: MTI/EPA/Carmelo Imbesi

A polgármester a kikötő közelében, nyílt vízen állomásozó Moby Zaza komphajóra utalt, amelyen a Szicíliába érkező migránsok egy részét helyezik el a járvány miatti karantén időszakára. A hajón eddig 169-en voltak, de hétfőn elkezdték elszállítani őket az újabb migránscsoport érkezése miatt. A Ocean Viking civilhajó 180 személlyel a fedélzetén jutott el a szicíliai partokig.

Ocean Viking civilhajó Olaszország partjainál.Forrás: Twitter

 A Franciaországban bejegyzett SOS Mediterranée szervezet norvég felségjelzésű hajója pakisztániakat, nigériaiakat, eritreaiakat és az észak-afrikai országokból érkezőket, köztük 25 kiskorút, négy külön mentőakció során vette fel június 25-én és 30-án.

Kezdetben az olasz és a máltai hatóságok is elutasították, hogy a hajó kiköthessen,

ami miatt feszültté vált a helyzet a fedélzeten, és a kapitány rendkívüli állapotot rendelt el a hajón. Az utasok egy része ugyanis megfenyegette a legénységet, voltak, akik a vízbe ugrottak, egyesek pedig öngyilkosságot kíséreltek meg. Vasárnap azután csillapodtak le a kedélyek, hogy egy olasz orvos érkezett a fedélzetre, és megígérte az ott levőknek, hogy partra szállhatnak.

Migránsok az Ocean Viking fedélzetén.Forrás: NurPhoto/Gabriele Maricchiolo/NurPhoto/Gabriele Maricchiolo

A hajón levő migránsokat és a legénységet tesztelték, a vizsgálatok eredményére várva a hatóságok kiürítették a Moby Zaza karanténhajót.

A Moby Zazán az utóbbi két hétben karantén alatt levő 169 emberből 127-et a calabriai Crotone táborába szállítanak át, további harminc személy a hajón marad mivel betegnek bizonyult. A karanténhajót fertőtlenítik, majd az Ocean Viking utasait helyezik el rajta.

Rendőrök kísérnek egy illegális bevándorlót az SOS Méditerranée nevű nem kormányzati szervezet (NGO) migránsok Európába szállítását végző Ocean Viking hajójáról a Moby Zaza karanténhajóra a szicíliai Porto Empedocle kikötőjében 2020. július 6-án.Forrás: MTI/EPA/Carmelo Imbesi

A Ocean Vikingen érkezett migránsok többsége azonban partra akar szállni, nem akart egy másik hajóra átmenni, és ott további két hetet tölteni.Porto Empedocle vizein várakozik a Sea-Watch német civilszervezet hajója is, amely két héttel ezelőtt 169 migránssal érkezett oda. A hajó legénysége azóta az ilyenkor kötelező karanténidőszak végét várja, hogy újraindulhasson Líbia irányába.