Ismeretlen fegyveresek hétfőn agyonlőttek egy ismert iraki politikai elemzőt bagdadi otthona közelében - közölték rendőrségi és egészségügyi források.

A hatóságok célzott merényletnek nevezték Hisám al-Hasemi meggyilkolását, de nem nevezték meg, hogy melyik csoport állhat a háttérben és egyelőre senki sem jelentkezett a támadás elkövetőjeként.A tájékoztatás szerint két támadó érkezett egy motoron az elemző kelet-bagdadi Zajúna kerületben lévő otthonához és lőtte le a férfit.

Hasemi, aki rendkívül jó kapcsolatokkal rendelkezett, korábban tanácsadóként is dolgozott a kormánynak Haider el-Abádi miniszterelnöksége alatt, több tanulmányt is írt politikáról, az Iszlám Államról és más szélsőséges szervezetekről, valamint az iráni támogatást élvező milíciák szerepéről Irakban.

Rendőrök őrzik a helyszínt, ahol ismeretlen fegyveresek agyonlőttek egy ismert iraki politikai elemzőt Bagdadban július 7-énForrás: MTI/AP/Hadi Mizban

A 47 éves elemző rendszeresen bírálta Twitter-oldalán a politikai elit körében burjánzó korrupciót. Nem hivatalosan a jelenlegi kormányfőnek, Musztafa al-Kádimi kabinetjének is dolgozott egy névtelenséget kérő tisztségviselő szerint.

A gyilkosság Kádimi kormánya és a nagy befolyással rendelkező síita milíciák, illetve politikai pártok közötti fokozott feszültség közepette történt. Kádimi kormányának ugyanis óvatosan kell egyensúlyoznia Irak két fő szövetségese, az Egyesült Államok és Irán között.

Washington azt követeli az iraki kormánytól, hogy vessen véget az amerikai támaszpontok elleni rakétatámadásoknak, amelyekért a síita milíciákat teszi felelőssé. Irán helyi szövetségesei viszont az amerikai csapatok kivonását sürgetik, ami Teherán befolyását növelné az országban.