Az egyesült államokbeli Georgia kormányzója helyi idő szerint hétfőn este rendkívüli állapotot hirdetett az Atlantában történt erőszak miatt.

A republikánus Brian Kemp azután hirdetett rendkívüli állapotot, hogy az ünnepi hétvégén - amikor az amerikaiak a függetlenség napját ünnepelték - újabb zavargások voltak Atlanta városában. A lövöldözéseknek 31 sebesült és öt halálos áldozatuk volt, közöttük egy 8 éves kislány is.

Kemp elrendelte a Nemzeti Gárda mozgósítását. Mintegy ezer gárdistát hívtak be, feladatuk elsősorban a szövetségi és a helyi kormányzati épületek védelme. 

Kedd reggeltől a Nemzeti Gárda védi a helyi törvényhozás épületét, a kormányzói palotát és a rendőrség központját. Ezen kívül a kormányzó

utasítást adott a szabadságon lévő rendőrök mozgósítására is, és így megnövelték a járőrök létszámát. Az országutakat, utcákat, lakóközösségeket fokozatosan ellenőrzik, minden nagyvárosban, de elsősorban Atlantában.

A békés tüntetéseket veszélyes, kártékony bűnözők kerítették hatalmukba. Ártatlan georgiaiakat vesznek célba, lőnek agyon, hagynak meghalni az utcán - szögezte le közleményében a kormányzó. Majd hangsúlyozta, hogy "ennek a törvénytelen állapotnak véget kell vetni, és helyre kell állítani a rendet államunk fővárosában". Hozzáfűzte azt is, hogyelég volt a beszédből, meg kell védenünk valamennyi georgiai életét és megélhetését.

Az atlantaiakat különösen megrázta, hogy fegyveresek agyonlőttek egy 8 éves kislányt is a hétvégén. Secoriea Turner az édesanyjával és egy másik felnőttel együtt ült egy autóban, és amikor a vezető megpróbált elhajtani egy illegálisan emelt barikád mellett, hogy leparkoljon, a parkoló bejáratánál lévő fegyveres csoport lőni kezdett rájuk, és agyonlőtte a kislányt.

A gyilkosságot a tüntetéseket korábban támogató, demokrata párti polgármester, Keisha Lance Bottoms is elítélte, leszögezve, hogy "ezért nem lehet a rendőröket okolni".

A hétvégén két másik amerikai nagyvárosban is elszabadult a fegyveres erőszak. New Yorkban 44 embert lőttek meg, Chicagóban pedig 17 halálos áldozata és több mint 70 sebesültje volt a lövöldözéseknek.