Bubópestis miatt óvintézkedéseket vezettek be Kínában

pestis
A bubópestis jellegzetes tünetei a megduzzadt nyirokcsomók
Vágólapra másolva!
Óvintézkedéseket vezettek be az észak-kínai Belső-Mongólia Autonóm Területen, miután a hétvégén egy bubópestis-fertőzöttet azonosítottak - számolt be internetes oldalán a South China Morning Post című hongkongi lap.
Vágólapra másolva!

A Belső-Mongóliában található Bajannurban hármas fokozatú - a négyes skálán a második legerősebbnek számító - készültséget vezettek be, miután

a városban vasárnap egy pásztort a betegséggel diagnosztizáltak.

Az év végéig érvényes készültségi fokozat alapján a területen tilos mindazon állatok vadászata, fogyasztása és szállítása, amelyek a pestisfertőzést hordozhatják. A lakosságot emellett arra kérik, hogy jelentsenek minden gyanús esetet vagy mással nem magyarázható lázas tünetet, illetve a beteg vagy elhullott mormotákat.

A bubópestis jellegzetes tünetei a megduzzadt nyirokcsomók - Illusztráció Forrás: Origo

A terület északi szomszédjában, Mongóliában a múlt héten két bubópestises esetről számoltak be. A mongol egészségügyi minisztérium szerint a fertőzéseket feltehetően mormotahús fogyasztása okozta.

A pekingi járványügyi központ arra figyelmeztette a Belső-Mongólia vidéki területeire utazókat, hogy fokozottan ügyeljenek a védekezésre,

tartsák magukat távol a vadállatoktól, ne fogyasszanak vadhúst, valamint ne táborozzanak a szabadban.

Mindazokat, akik lázas tünetekkel fordulnak orvoshoz, arra kértek, hogy jelentsék, ha az elmúlt időszakban Belső-Mongóliában jártak vagy vadállattal kerültek kapcsolatba. Az egészségügyi dolgozókat kérték a pestis tüneteinek beható tanulmányozására, valamint a páciensek utazási előzményeinek kikérdezésére.

A belföldi turizmus népszerű célpontjának számító Belső-Mongólia tavaly novemberben két bubópestises és két tüdőpestises fertőzöttről számolt be, utóbbiakat egy pekingi kórházba vitték kezelésre.

A South China Morning Post információ szerint 2009 és 2018 között 26 pestises beteget regisztráltak Kínában,

akik közül 11 halt bele a fertőzésbe.

A bubópestist bakteriális fertőzés okozza, és a kórokozót főleg rágcsálókon élő bolhák terjesztik. A betegség orvosi segítség nélkül 24 órán belül halálos lehet.