A szélsőbaloldali Zöldek francia nagyvárosi győzelmei és a bevándorlás összefüggései

bordeaux, Bordeaux, város, Franciaország, látkép
FRANCE, GIRONDE (33) BORDEAUX, QUARTIER LA BASTIDE, ZONE CLASSIFIED WORLD HERITAGE OF UNESCO, THE GOLDEN TRIANGLE, PLACE DE LA COMEDIE, OPERA NATIONAL DE BORDEAUX, GRAND THEATER, CUSTOMER SERVICE EMPTY, AERIAL VIEW
Vágólapra másolva!
Ahogy az Origo több cikkben is megírta, a június 28-ai franciaországi önkormányzati választásokat a jobbközép nyerte. A 9 ezernél nagyobb városok több mint felét Nicolas Sarkozy egykori pártja nyerte. A nemzeti jobboldallal együtt a vidéki városok 60%-át a jobboldal irányítja. Ugyanakkor Párizsban maradt a szocialista főpolgármesternő, és több vidéki nagyvárosban a szélsőbal, azaz a Zöldpárt nyert. A migránsoknak kedvezményeket ígérő (lásd a grenoble-i győztes zöld polgármester-jelölt programját) szélsőbaloldali párt és az adott nagyvárosokban megjelent egyre több bevándorló között látható összefüggés van. Az Európai Unió útmutatása alapján, a francia választási törvények szerint az önkormányzati választáson a nem francia állampolgárok is szavazhatnak, ha van állandó lakhelyük. 
Vágólapra másolva!

A francia Nemzeti Statisztikai Hivatal adatai ráadásul jóval kisebb bevándorlószámot mutatnak a valóságosnál. Így az Origo sem a sokkal magasabb becslésekkel, felmérésekkel számol, hanem a hivatalos adatokkal. Az Insee szerint csak az a migráns, aki külföldön született, nem francia állampolgárként. Vagyis, az a muszlim másodgenerációs bevándorló, aki Franciaországban született, megkapta a francia állampolgárságot, de a párhuzamos társadalom eszmeköréhez ragaszkodva szalafista mecsetbe jár, nem hajlandó francia iratokat magánál tartani (csak amikor szavazni kell), gyakran franciául sem tud, a hivatalos statisztika szerint nem migráns.

Nézzünk öt francia várost, ahol a Zöldek nyerték a választást - és nézzük meg, az elmúlt tíz-tizenöt évben hogy alakult a bevándorlás.

Marseille

2006 óta 20%-kal több bevándorló él Marseille-ben, ugyanakkor a népesség alig több mint 2%-kal nőtt. A város saját adatai szerint különösen 2013 után nőtt a bevándorlók száma.

Légi felvétel Marseille egyik negyedéről Forrás: AFP/hemis.fr/Bugrat Davit

Marseille-ben az elmúlt másfél évtizedben jobbközép polgármester volt. Most Michele Rubirola, a 64 éves szélsőbaloldali politikusnő nyert. A vállaltan feminista, zöldpárti orvosnő annak ellenére nyert, hogy a V4NA nemzetközi hírügynökség információi szerint a kampányban kellemetlen botrányba keveredett: betegállományba ment, hogy legyen ideje kampányolni, azaz - a törvényi előírással szemben - nem fizetés nélküli szabadságot vett ki.

Bordeaux

A francia önkormányzati választások legváratlanabb eredménye, hogy 73 év után elvesztette a jobboldal Bordeaux-t. Mint közismert, itt volt polgármester 1947-től 1995-ig az egyik legtehetségesebb francia jobbközép politikus, Jacques Chaban-Delmas. (Chaban-Delmas közben, 1969 és 1972 miniszterelnök is volt, Pompidou elnöksége idején.) 1995-ben, 80 éves korában már nem indult, helyette Alain Juppé, aki később szintén miniszterelnök is volt. Juppé rövid megszakítással 22 évig vezette Bordeaux-t.

Alain Juppe 2016 novemberében egy televíziós vitán (ezután vesztette el a jobbközép előválasztást) Forrás: AFP/Christophe Archambault

Bordeaux-ban is hasonló a helyzet, mint Marseille-ben: 2006 óta több mint 20%-kal nőtt a bevándorlók száma, miközben a város összlakossága kevesebb mint 10%-kal emelkedett. Kétségtelen, itt az aránypár kevésbé szélsőséges, mint Marseille-ben, de ami szintén hasonló: 2013 után kezdett meredeken emelkedni a migránsok száma.

Strasbourg

A korábban szocialista, vagy Macron-párti városvezetés után nyert a szélsőbal. A részben örmény származású, zöldpárti Jeanne Barseghian lett a polgármester.

Strasbourgban a legutolsó népszámlálási adatok szerint 279 284-en élnek, és közülük 59 331 a bevándorló. Itt 2011-től kezdett nőni a bevándorlók száma, közel 20%-kal.

Lyon

A hagyományosan baloldali vezetésű város - korábban Gérard Collomb, Macron egykori belügyminisztere volt a polgármester - most a szélsőbalra szavazott. Grégory Doucet az új polgármester.

Miközben az elmúlt közel másfél évtizedben 10%-kal nőtt Lyon lakossága, a bevándorlók száma több mint 25%-kal nőtt. Az utolsó népszámlálási adat szerint Lyon 515 695 lakosából 68 144 bevándorló.

Grenoble

Néhány napja írtunk az új, szélsőbaloldali polgármesterről. Eric Piolle szociális bérlakásokat ígért a migránsoknak, ahogy Eric Zemmour esszéíró fogalmazott, szemet hunyt a szalafista, szélsőséges muszlimok anyaország-ellenességén, és általában, enyhén szólva nem a rend pártján volt. Grenoble az elmúlt tíz évben - elég a bűnügyi híreket nézni - egy békés városból afféle kis-Marseille lett. 2009 óta kezdett nőni a bevándorlók száma Grenoble-ban.

Azokban a kisebb városokban, ahol nem nőtt a bevándorlás, nem tudott eredményt elérni a szélsőbal

Természetesen vannak olyan nagyvárosok is, ahol szintén nőtt a bevándorlók száma és mégsem tudott nyerni a szélsőbal (Lille például). Azonban a migránsok számának emelkedése és a szélsőbal erősödése, sikere abban az összefüggésben érdekes, hogy azokban a kisvárosokban, ahol alig vagy egyáltalán nem nőtt a bevándorlás, a szélsőbal semmilyen eredményt nem tudott elérni. A hagyományos életet élő vidéki francia kisvárosok döntő többségben Charles De Gaulle egykori pártjának utódjára vagy a nemzeti jobboldalra szavaztak.