Szlovénia ismét betilthatja a tíz főnél nagyobb összejöveteleket

2020.07.07. 16:33

Amennyiben tovább romlik Szlovéniában a helyzet, és nem csökken az új koronavírussal fertőzöttek száma, a kormány ismét betilthatja a tíz főnél nagyobb összejöveteleket - közölte Jelko Kacin kormányszóvivő keddi sajtótájékoztatóján.

Szlovéniában Mario Fafangel, a népegészségügyi intézet fertőző betegségekkel foglalkozó központjának igazgatója elmondta, hogy az elmúlt két hétben 9,85 főre emelkedett a százezer lakosra vetített fertőzöttek száma az országban, ami eléri azt a küszöböt, amelyet Szlovénia más országokkal szemben állított mércéül.  

Vendégek egy ljubljanai étterem teraszán 2020. május 18-ánForrás: Anadolu Agency via AFP/2020 Anadolu Agency/Ales Beno

Ljubljana úgynevezett sárgalistára teszi azokat az uniós országokat, ahol ez a mutató eléri a tízet, és ezen országokból a Szlovéniába való beutazáshoz 36 óránál nem régebbi negatív koronavírustesztet is kér. Ezen a listán szerepel a múlt hét óta Horvátország, Franciaország és Csehország is. A nem uniós állampolgároknak Szlovéniában két hét karanténba kell vonulniuk. A kabinet által közzétett legfrissebb adatok szerint az elmúlt 24 órában 23 újabb esettel 1739-re nőtt az azonosított koronavírus-fertőzöttek száma. Új halálesetet ugyanakkor nem regisztráltak Szlovéniában, a járvány halálos áldozatainak száma így 111 maradt. A diagnosztizált betegek közül mindössze 12-en vannak kórházban, közülük senkit nem ápolnak intenzív osztályon.

Egy egészségügyi dolgozó testhőmérsékletet mér a szlovéniai Kranjban található Közösségi Egészségügyi Központ egyik bejáratánál 2020. március 23-ánForrás: AFP/Jure Makovec

Horvátországban a válságstáb jelentése szerint hétfőn 52-vel nőtt az új fertőzöttek száma, elérve a 3272-öt, és nem regisztráltak új halálesetet, így a járvány áldozatainak száma 113 maradt. A fertőzések száma múlt pénteken még elérte a 96-ot, ilyen számú napi esetet utoljára április 1-jén jegyeztek az országban. A diagnosztizált betegek közül 89-en vannak kórházban, közülük öten lélegeztetőgépen. Az aktív betegek teljes száma 930. Vili Beros horvát egészségügyi miniszter a sajtónak úgy nyilatkozott, hogy

a legnagyobb problémát a családi összejövetelek okozzák.

Nemzeti színű maszkot helyez egy eladó egy próbababára egy zágrábi ajándékboltban 2020. június 24-én.Forrás: MTI/EPA/Antonio Bat

Főleg esküvőkön, keresztelőkön és más nyilvános rendezvényeken fertőződnek meg az emberek - nyilatkozta a miniszter. Krunoslav Capak, a horvát közegészségügyi intézet igazgatója elmondta, hogy ellenőrzés alatt tartják a vírus terjedését, és megpróbálják még egyértelműbben figyelmeztetni az állampolgárokat az intézkedések betartására.Ugyanakkor, amennyiben a lakosok ezt nem fogják komolyan venni, a horvát hatóságok is fontolóra veszik a szigorúbb intézkedések bevezetését - jelentette ki újságírók előtt Capak.

Turisták a horvátországi Abbáziában (Opatija) 2020. július 1-jénForrás: MTI/EPA/Antonio Bat

Zágráb és Ljubljana április végétől és május elejétől szigorú óvintézkedések mellett fokozatosan feloldotta a korlátozásokat, és újraindította a gazdaságot, valamint megnyitotta határait több európai uniós ország állampolgárai előtt.