Terrorizmus miatt vádat emeltek Evo Morales volt bolíviai elnök ellen

politics Horizontal
Evo Morales egy februári, Buenos Airesben tartott sajtókonferencián
Vágólapra másolva!
Vádat emelt és elfogatóparancsot adott ki a bolíviai ügyészség hétfőn a terrorizmussal gyanúsított Evo Morales volt elnök ellen - közölte az ABI bolíviai hírügynökség.
Vágólapra másolva!

A vádak alapját olyan hangfelvételek képezik, amelyeken a volt államfő a tavalyi országos megmozdulások idején állítólag felszólította a helyi kokatermesztők vezetőjét, hogy híveivel zárja le a városokba vezető utakat. A volt elnök támogatói Morales kényszerű lemondását követően fontos bolíviai nagyvárosokba vezető útvonalakat torlaszoltak el, s ezeket a településeket légi úton kellett ellátni élelmiszerrel.

Evo Morales egy februári, Buenos Airesben tartott sajtókonferencián Forrás: AFP/Ronaldo Schemidt

Argentínában kapott menekültstátuszt

A 2006-ban hatalomra került politikus tavaly novemberben lemondott, miután az országon véres tiltakozások söpörtek végig, mert az ellenzék és az Amerikai Államok Szervezete szerint

csalással nyert az októberben tartott elnökválasztáson.

Morales először Mexikóba, majd Kubába, végül Argentínába menekült, ahol végül menekültstátuszt kapott. Bolívia vezetését Jeanine Anez, az ország ideiglenes államfője vette át.

Morales ellen már tavaly év végén is kiadtak egy elfogatóparancsot, emellett eltiltották a korábbi elnököt a részvételtől a szeptember 6-án esedékes parlamenti választásokon.