Egy friss felmérés szerint megosztja a lakosságot az új francia kormány összetétele. A legnagyobb ellenzéki párt például az igazságügyi miniszter, több feminista csoport pedig a belügyminiszter személye ellen tiltakozik -számolt be a V4NA nemzetközi hírügynökség. 

Hétfő este óta lehet tudni, hogy ki az új francia igazságügyi miniszter és ki a az új belügyminiszter, ám sokak felemelték a hangjukat ellenük. A  L'Express francia hetilap beszámolója szerint az új belügyminiszter, Gérald Darmanin ellen szexuális erőszak miatt tettek feljelentést még évekkel ezelőtt és bár bűncselekmény hiányában először 2017 júliusában, majd 2018 februárjában vádemelés nélkül lezárták az ügyet, most harmadszor is kivizsgálják a 2009-ben történt esetet. Darmanin-t Sophie Patterson-Spatz

azzal vádolta meg, hogy a férfi szexuális szolgáltatásért cserébe jogi segítséget ajánlott fel neki.

Darmanin azt beismerte, hogy volt nemi kapcsolata a nővel, de állítása szerint erőszakról szó sem volt, sőt, a nő volt a kezdeményező fél. 

Párizs, 2020. július 3. Jean Castex, az új francia miniszterelnök (j) és Édouard Philippe előző francia kormányfő a párizsi Matignon szálloda udvarán tartott az átadás-átvételi ceremónián 03 July 2020. július 3-án. A nap folyamán az Édouard Philippe vezette francia kormány lemondott hivataláról, Emmanuel Macron francia államfő Castext bízta meg az új kormány megalakításával. MTI/EPA/Christophe Petit TessonForrás: MTI/EPA/Christophe Petit Tesson

A feministákat a belügyminiszter és az igazságügyi miniszter személye is felháborította. Ezért egy kisebb csoport a belügyminisztérium épülete közelében tüntetett, azt skandálva, hogy a belügyminiszter erőszakoló, az igazságügyi miniszter pedig bűntárs, utalva ezzel arra, hogy Éric Dupond-Moretti volt az egyik legkegyetlenebb francia terrorista fivérének a védőügyvédje.

Hasonló megmozdulások voltak az Élysée-palota előtt is, ahol három félmeztelen nő vonult fel virágcsokorral a kezükben, ők szintén Darmanin kinevezése ellen tiltakoztak.

 Az egyébként radikálisan baloldali "Osez le féminisme" elnevezésű csoport szerint szégyen, hogy egy nemi erőszakkal vádolt politikus került a belügyminisztérium élére.

A Le Figaro viszont arról számolt be, hogy Jean Castex miniszterelnök a kritikákra reagálva  kijelentette: kezeskedik a belügyminiszterért, és teljes mértékben meg van győződve arról, hogy nem bűnös, továbbá Darmanin-t megilleti az ártatlanság vélelme.

Az új igazságügyi miniszter korábban nem akart a kormány tagja lenni

Az új francia kormány másik vitatott tagja az igazságügyminiszter, Éric Dupond-Moretti, akinek a kinevezése nagy meglepetés volt, többek között azért, mert 2018 áprilisában egy interjúban még határozottan úgy nyilatkozott, hogy

soha nem lenne a kormány tagja és ezt akár írásba is adja.

Az igazságügyi miniszter kinevezésének sokan nem örülnek, a Nemzeti Tömörülés párt a Twitteren összegyűjtötte az ügyvéd néhány korábbi megnyilvánulását, amelyek mind arról tanúskodnak, hogy Dupond-Moretti nem való miniszternek. 2017-ben például azt nyilatkozta, hogy megtiszteltetés számára, hogy Abdelkader Merah-t védheti, aki az első franciaországi terrorista, a 2012-ben hét embert, köztük három kisgyermeket meggyilkoló Mohamed Merah fivére.

 A franciák egyharmada bizalmatlan az új kormánnyal szemben 

Az Elabe közvélemény-kutató felmérést készített a BFMTV megbízásából, melyből kiderül, hogy a franciák bizonytalanok és bizalmatlanok az új kormánnyal szemben.

A felmérés alapján a franciák több mint egyharmada (36%) nem örül a Jean Castex miniszterelnök vezette új kormánynak,

31% elégedett az új kormány összetételével, a fennmaradó 33% pedig egyelőre nem tudja, így nem nyilatkozott. A megkérdezettek 52 százaléka attól tart, hogy az új kormány nem fogja tudni hatékonyan kezelni a jövőbeli egészségügyi kockázatokat, 57% szerint pedig nem fogja tudni garantálni a lakosság biztonságát. A felmérésben részt vevő franciák 61 százaléka attól tart, hogy Jean Castex kormánya nem lesz képes hatékonyan megbirkózni a koronavírus által okozott gazdasági és társadalmi válsággal, 64% pedig úgy véli, hogy a kormány nem tud megbirkózni az ökológiai kihívással.

A nemek aránya az új kormányban átbillent a nők javára, számszerűsítve 17 nő és 15 férfi van a tagok között. Az átlagéletkor 50 év, a legidősebb miniszter pedig a 73 éves kultuszminiszter, Roselyne Bachelot, akit csak pár hónappal előz meg Jean-Yves Le Drian külügyminiszter. Az újdonsült kormányszóvivő, Gabriel Attal 31 évével a legfiatalabb, a 37 éves Gérald Darmanin pedig az ötödik köztársaság eddigi legfiatalabb belügyminisztere.