Hatan meghaltak és többen megsérültek egy kelet-ukrajnai erdőtűzben

2020.07.08. 14:45

Hatan meghaltak és kilencen megsérültek a kelet-ukrajnai Luhanszk megyében tomboló erdőtűzben - közölték a helyi ukrán hatóságok.

Mintegy 80 hektáros területen több mint 120 házat perzseltek fel a lángok, amelyeket körülbelül ezer tűzoltó, önkéntes és nemzeti gárdista igyekszik eloltani két repülőgép segítségével - mondta el Arszen Avakov ukrán belügyminiszter kedden. A hatóságok nem zárják ki, hogy gyújtogatás történt a területen, amely körülbelül 20 kilométerre található az oroszbarát szakadárok és az ukrán hadsereg között húzódó frontvonaltól.

A tűzoltóknak sikerült egy időre megfékezniük a lángok terjedését, de a tűz kedd reggel új erőre kapott a hőség és a szeles időjárás miatt.

Szerhij Hajdaj luhanszki kormányzó az NV rádióadónak elmondta: a hatóságok elkezdték kimenekíteni az embereket az érintett területről. Néhány idősebb ember azonban megtagadta a kiköltözést, mondván, itt születtünk, itt akarunk meghalni is - tette hozzá a megyei vezető.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök tanácskozást hívott össze több tisztségviselő - köztük a belügyminiszter - részvételével a kialakult helyzet megvitatására.

Ukrajnában napok óta hőség tombol. Szakértői előrejelzések szerint a jövőben gyakrabban lehet hőségre, viharokra, erdőtüzekre számítani az országban az éghajlatváltozás miatt. Tavasszal 66 ezer hektárt perzselt fel a tűz az 1986-ban súlyos nukleáris balesetet szenvedett csernobili atomerőmű környékén, Ukrajna északi részén.