Kétoldalú tűzszünetet sürgettek a járvány miatt a kolumbiai lázadók

Vágólapra másolva!
Legalább kilencven napos, kétoldalú tűzszünetet sürgetett a Nemzeti Felszabadító Hadsereg (ELN) nevű kolumbiai gerillaszervezet a koronavírus-járvány megfékezése és a béketárgyalások újraindítása végett.
Vágólapra másolva!

A baloldali lázadószervezet kedd este közzétett javaslata az ENSZ Biztonsági Tanácsa (BT) július 1-jén elfogadott koronavírusról szóló határozatát követi, amely támogatja António Guterres ENSZ-főtitkár március 23-ai globális tűzszüneti felhívását, annak érdekében, hogy a világ erőfeszítéseit a pandémia megfékezésére összpontosíthassák.

Béketárgyalásokat szeretnének

"A 2532-es számú határozatot figyelembe véve, amely Ferenc pápa támogatását is bírja, felszólítjuk Iván Duque kolumbiai elnököt, hogy egyezzen bele egy kilencven napos kétoldalú fegyvernyugvásba. Havannában tartózkodó diplomáciai küldöttségünk felhatalmazással bír a részletek kidolgozására" - áll az ELN nyilatkozatában.

"Az ELN és a kolumbiai kormány közötti béketárgyalások újraindítására kedvező hatású humanitárius egyensúly légkörét teremtené meg, ha megállapodás születne a kétoldalú tűzszünetről" - tette hozzá a gerillaszervezet.

Pablo Beltran, az ELN főtárgyalója már májusban sem zárkózott el Guterres három hónapos globális tűzszüneti felhívásától. Iván Duque Twitter-üzenetében ugyanakkor hangsúlyozta, hogy kormánya eleget fog tenni a bűnözéssel szembeni alkotmányos kötelezettségének. "Az ELN egy terrorista csoport, amely évtizedek óta sújtja ezt az országot" - írta az államfő. Egyben bejelentette, hogy augusztus 1-ig meghosszabbítják az országos karanténintézkedéseket.

2000 harcos

Az Egyesült Államok és az Európai Unió által is terrorszervezetnek minősített ELN hozzávetőleg 2000 harcossal rendelkezik, és főleg az ország keleti részében aktív. 2019 januárjában pokolgépes merényletet követett el a bogotái rendőrakadémia ellen. A 22 ember életét követelő támadás miatt szakította meg a kolumbiai kormány a béketárgyalásokat az ELN-nel. Duque elutasította a tárgyalások újrafelvételét, míg a lázadók fel nem hagynak az emberrablásokkal, a kiskorúak toborzásával, el nem engedi foglyait és leáll az ország infrastruktúrája - különösen az olajvezetékek - elleni támadásokkal.
Az 50 millió lakosú dél-amerikai országban eddig 124 494 fertőzöttet azonosítottak, akik közül 4359-en haltak meg a kórban.