Meghalt Amadou Gon Coulibaly

diplomacy TOPSHOTS Horizontal
Ivory Coast Prime Minister Amadou Gon Coulibaly waits for the arrival of French President at Bouake Airport on December 22, 2019, in Bouake. (Photo by Ludovic MARIN / AFP)
Vágólapra másolva!
Hatvanegy éves korában meghalt Amadou Gon Coulibaly elefántcsontparti miniszterelnök - közölte szerdán Alassane Ouattara államfő, hozzátéve, hogy az ország gyászol.
Vágólapra másolva!

Gon Coulibaly a kormány heti ülése alatt lett rosszul, kórházba szállították, ahol meghalt - tudatta az államfő közleményben, amelyet az elnöki hivatal főtitkára olvasott fel.

A miniszterelnököt az államfő nevezte ki a kormányzó Houphouetista Tömörülés a Demokráciáért és a Békéért (RHDP) kormányzó párt jelöltjének az októberben esedékes elnökválasztásra. A miniszterelnök július 2-án tért vissza az országba franciaországi kardiológiai kezelésről. Nyolc évvel ezelőtt szívműtéten esett át.

Amadou Gon Coulibaly Forrás: AFP/Ludovic Marin

Ouattara 2010-ben győzte le az akkor leköszönő elnököt, Laurent Gbagbót, aki nem ismerte el a vereségét. A választást követő rövid polgárháborúban legalább 3000-en meghaltak.
Alassane Ouattara márciusban nevezte ki Gon Coulibalyt pártja elnökjelöltjének, közölve, hogy nem akar harmadik mandátumért indulni.