Osztrák kancellár: A veszélyt még nem sikerült elhárítani

KURZ, Sebastian
Sebastian Kurz, osztrák kancellár.
Vágólapra másolva!
Ausztria könnyebben túljutott a koronavírus-járvány okozta válságon, mint más országok, ugyanakkor tisztában kell lenni azzal, hogy a veszélyt még nem sikerült elhárítani - jelentette ki az osztrák kancellár szerdán.
Vágólapra másolva!

Sebastian Kurz kiemelte, hogy utoljára április közepén lehetett olyan magas számokat látni, mint amilyeneket mostanában tapasztalni az újonnan regisztrált koronavírus-fertőzötteket illetően.

Ausztriában nemrég többször is előfordult, hogy egy nap alatt több mint százan fertőződtek meg.

Sebastian Kurz osztrák kancellár. Forrás: MTI/EPA/Pool/Roland Schlager

Kurz elmondta, hogy jelenleg elsősorban a regionális gócpontok felszámolására helyezik a hangsúlyt, és leszögezte, hogy mindent megtesz annak érdekében, hogy a járvány ne terjedjen el futótűzként az egész országban.

Ausztriában eddig 18 513 ember koronavírustesztje lett pozitív, közülük 16 721-en meggyógyultak, míg 706-an belehaltak a betegségbe.

Jelenleg 1086 aktív beteget tartanak nyilván. Az elmúlt 24 órában 92 új fertőzöttet diagnosztizáltak, a legtöbbet Felső-Ausztriában (32) és Bécsben (29).

Felső-Ausztriában a hivatalokban és a nyilvános zárt helyeken, így az üzletekben és a vendéglátóhelyeken ismét kötelezővé tették a szájmaszkot, és a legalább egyméteres távolság megtartását is szigorúbban ellenőrzik majd.

Az Albertina Modern múzeum főbejárata Bécsben 2020. május 27-én. Ezen a napon nyílt meg újra a koronavírus-járvány miatti zárva tartás után az Albertina Modern múzeum az osztrák fővárosban. Forrás: MTI/EPA/Florian Wieser

Bécsben naponta kétezer koronavírustesztet végeznek el.

A 1450-es telefonszámon továbbra is jelentkezhetnek azok, akik tüneteket észlelnek.

Karintia tartományban a járvány esetleges felgyorsulásának megelőzése érdekében péntektől a turisztikai központok nyilvános helyein este 9 és hajnal 2 óra között ismét kötelezővé teszik a szájmaszk viselését.

Szájmaszkot viselő emberek egy bécsi bevásárlóközpontban 2020. április 1-jén. Forrás: MTI/EPA/Christian Bruna

Salzburgban újabb gócpontot fedeztek fel.

A helyi Vöröskereszt idősotthonában az egyik gondozónő fertőződött meg, aki négy kollégáját, illetve az intézmény több lakóját, valamint két családtagját is megfertőzte.

Egy másik salzburgi idősotthonban is beteg lett az egyik dolgozó, és a két eset a feltételezések szerint összefügghet egymással. Salzburgban ezenfelül még öt fertőzöttet diagnosztizáltak, egyikük nemrég tért vissza Boszniából.