Romániában rekordot döntött az új fertőzöttek száma

koronavírus románia
Védőmaszkos járókelők Bukarestben.
Vágólapra másolva!
Romániában meghaladta szerdán a 30 ezret az azonosított koronavírus-fertőzések száma, az utóbbi 24 óra alatt diagnosztizált esetszám pedig rekordot döntött.
Vágólapra másolva!

A stratégiai kommunikációs törzs szerdai jelentése szerint

555 újabb koronavírus-fertőzést vettek nyilvántartásba az utóbbi napon.

Romániában eddig egyszer, a járvány áprilisi első tetőzése idején, április 11-én haladta meg az 500-at a napi esetszám, akkor 523 fertőzést diagnosztizáltak.

Illusztráció Forrás: MTI/EPA/Robert Ghement

A hatóságok

a távolságtartási és beltéri maszkviselési szabályok betartására szólították fel a lakosságot

a fertőzés terjedésének megfékezése érdekében, ugyanakkor elítélték azokat, akik a fertőzésveszély tagadásával, a hatósági óvintézkedések elleni lázítással veszélyeztetik az emberek egészségét.

Klaus Iohannis felhívása

Rendkívül aggasztónak nevezte a fertőzés ritmusának növekedését szerdán a román államfő is.

Klaus Iohannis felhívással fordult a parlamenti képviselőkhöz, hogy sárdobálás és bűnbakkeresés helyett sürgősen fogadják el az új karanténtörvényt.

Klaus Iohannis román államfő nyilatkozik a sajtó képviselőinek a koronavírus-helyzettel kapcsolatos fejleményekről a bukaresti államfői rezidencián. Forrás: MTI/EPA/Román elnökség/Dragos Asaftei

Az elnök a lakossághoz intézett felhívásában rámutatott, hogy

a rendkívüli állapot feloldása óta a felelősség megoszlik a hatóságok és a polgárok között, a fertőzés terjedése csak akkor fékezhető meg, ha mindenki betartja a higiéniai, maszkviselési és távolságtartási szabályokat.

Iohannis nehezen elképzelhetőnek nevezte, hogy a jelenlegi körülmények között további lazítások következzenek Romániában, és a rendkívüli állapot újbóli bevezetését is lehetségesnek nevezte, ha a terhelési kapacitásának határához közeledő egészségügyi rendszer nem lesz képes megbirkózni a növekvő esetszámmal.