Oroszország és Kína is megvétózta az ENSZ határozatát

Vágólapra másolva!
Oroszország és Kína kedden megvétózta az ENSZ Biztonsági Tanácsában (BT) a Szíriának szánt - határon átnyúló - humanitárius segélyezésről szóló határozatot - közölték a világszervezet diplomatái.
Vágólapra másolva!

A tájékoztatás szerint Moszkva és Peking egy olyan határozattervezetet utasított el, amely egy évre hosszabbította volna meg a polgárháborús országba küldött humanitárius támogatásokat. A Németország és Belgium által kezdeményezett javaslatot az ENSZ BT 13 másik tagja támogatta.

A vétó várható volt, ugyanis az előzetes egyeztetések során Oroszország hathónapos hosszabbítást szorgalmazott, és a mostani kettőről egyre akarta korlátozni a török-szíriai határon a humanitárius segélyszállítmányokhoz használt határátkelőhelyek számát. A német-belga javaslat viszont két határátkelőt tartalmazott.

A vita hátterében egy ENSZ BT határozat áll, amely 2014 óta lehetővé teszi azt, hogy a világszervezet Irak, Törökország és Jordánia felől négy határátkelőn keresztül támogassa a rászorulókat Szíria azon részeiben, amelyek nincsenek Bassár el-Aszad szíriai elnök erőinek ellenőrzése alatt. Oroszország az ENSZ BT állandó tagjaként az év elején keresztülvitte, hogy már csak két határátkelőt használjanak erre a célra, illetve sikerült elérnie azt is, hogy fél évre hosszabbítsák meg a program hatályát, amely így július 10-én jár le, és a testületnek addig van ideje, hogy egyezségre jusson az ügyben.

A damaszkuszi kormánnyal szövetséges Oroszország és Kína álláspontja szerint az ENSZ-segélyprogram sérti Szíria szuverenitását, mert Bassár el-Aszad szíriai elnök kormánya nem adott ehhez hivatalos engedélyt.